Чому Польща не зазіхатиме на Львів та на що розраховує після війни: інтерв'ю з польським політологом

Чому Польща не зазіхатиме на Львів та на що розраховує після війни: інтерв'ю з польським політологом

А також про настрої та готовність поляків до війни, стосунки Дуди та Зеленського

Останнім часом російські пропагандисти поширюють наратив про те, що Польща може анексувати території на Заході України. Згадують зокрема й історичну прив'язаність Львова до польських держав декількох епох.

Lviv.Media поспілкувалося на цю тему із україністом та публіцистом Щецинського університету Мацєєм Пєчинські.

Чи може Польща анексувати Львів

З 1991 року Польща жодного разу не висувала Україні ніяких територіальних претензій. Більше того, Польща завжди виступала за територіальну цілісність України, а після 2014 року була однією з тих країн, які наполягали на тому, анексія — порушення міжнародного права, а Крим — Україна.

"Про те, що Польща хоче змінити свої кордони, захопити Львів тощо — говорять тільки на російському пропагандистському телебаченні. У Польщі цієї теми взагалі не існує. Немає такого варіанту захоплення Львова чи будь-якого іншого населеного пункту чи території України. Суто теоретично вступ польських військ на територію України можливий лише за умови якихось домовленостей з Україною і НАТО, якби українці самі запросили їх як миротворці. І лише задля допомоги Україні. Зараз думати про анексію Львова без сенсу", — пояснює фахівець.

Мацєй Пєчинські називає кілька аргументів, чому ця ідея зараз неможлива:

  • Польща зацікавлена захищати принцип територіальної цілісності. Адже якби в Європі знову взялися за коригування кордонів, Польщі є що втрачати.
  • Якщо росія починаючи з 2014 року ще могла розраховувати на якусь маленьку частину проросійських людей на Сході чи Півдні України, то на що може розраховувати Польща у Львові, де поляків дуже мало?
  • У Львові живуть в переважній більшості українці, поляків майже немає. Тут була лиш частина польської історії, але поляки вміють розділяти минуле і сьогодення;
  • Росія неодноразово пропонувала Польщі розділити Україну, але ні разу не було ніякої політичної групи, яка би схвально на це відгукнулася.

"Можливо, у нас є маленька частина поляків, які у зручному випадку хотіли би повернення "східних кресів" у склад Польщі, це праворадикальні та дуже вузькі кола. Але ніхто про це не говорить публічно, це неможливо записати у свою політичну програму тощо. Це не кажуть відкрито, і таких людей є дуже мало, вони не можуть виявити якийсь значний вплив", — підкреслює Мацєй Пєчинські.

У Польщі зараз домінують проукраїнські та антиросійські настрої, підтримка України та українців зараз непохитна.

За словами експерта, натомість росія говорить, що Польща хоче захоплювати українські землі з двох причин: по-перше, аби відвернути увагу від власної агресії, а по-друге, вони судять інших по собі. Вони думають, що інші держави такі ж агресивні, як і вони. Але це не так.

"Польща не хоче будувати імперію на Сході Європи. Ми зацікавлені лише у союзі рівноправних вільних держав для захисту перед російським імперіалізмом", — каже публіцист.

"Відсутність кордонів Польщі з Україною"

На початку травня Анджей Дуда у промові з нагоди 231-річчя прийняття конституції сказав, що "на десятиліття, а дай Боже, і на століття між нашими країнами – Польщею та Україною – не буде більше кордону". Ворожа пропаганда також зманіпулювала цими словами на користь аргументу про можливу окупацію.

"Звичайно, Дуда не мав на увазі захоплення і окупації. Він мав на увазі наше співробітництво і те, що тепер не буде ніяких обмежень допомоги Польщі Україні. Польський кордон нарешті буде відкритий для українців, які втікають від російських бомб. Допомога та підтримка без кордонів", — каже польський україніст.

Тим паче, коли Україна стане членом ЄС, тоді між нами справді не буде кордонів.

Дуда та Зеленський

Під час перебування польського президента у Києві 22 травня багатьох приємно вразили фото обіймів Дуди та Зеленського.

"Мені здається, вони насправді друзі настільки, наскільки вони можуть бути, зважаючи, що не мають змоги часто зустрічатися зараз. Зеленський — дуже відкрита людина, з ним легко дружити. І Дуда такий самий. У них взаємна особиста симпатія. Емоції в час війни ці стосунки лише зміцнили", — ділиться Мацєй Пєчинські.

Він додає, у дипломатії дуже важливі особисті стосунки між людьми, між Зеленським і Дудою вони справжні, щирі.

До слова, Дуда був одним з останніх, хто відвідував Україну до 24 лютого та став перший лідером світових держав, який виступив в українському парламенті в час повномасштабної війни.

На що поляки розраховують після перемоги України

Після усіх воєн країна-переможець розділяє "здобич" із союзниками, які допомогли їй здобути цю перемогу. Польща ж є однією з тих країн, які докладають найбільше зусиль для перемоги України.

Експерт виділяє три основних пункти, які очікує отримати Польща після перемоги України.

Погрози від росії, віра у НАТО та суспільні настрої

На пропагандистських ток-шоу Польщі на рівні з Британією та США "дістається" найбільше від російських "журналістів", які у прямому ефірі погрожують ядерним ударом "недружнім країнам". Росіяни відчувають гнів на Польщу за потужну підтримку України та антиросійські настрої.

"Звичайно, є якийсь страх того, що росія погрожує ядерною зброєю Польщі. Але поляки впевнені в НАТО. Альянс довів свою боєздатність, дуже допоміг Україні, яка навіть не є членом НАТО. Ніякої паніки немає. Поляки знають з історії, що таке росія та її імперіалізм, і розуміють, що їхню агресію треба зупиняти", — розповідає експерт.

За його словами, Польщу недаремно вважають найбільш русофобською країною. Хоч росіяни намагаються показати, що русофобською є лише польська влада, а не народ, це не так. У Польщі немає ніяких проросійських настроїв, тут ніхто не сумнівається в тому, хто винен і цій війні і хто має рацію.

Також у Польщі розуміють і те, що воєнні злочини скоює не лише путін, а й звичайні росіяни. Звідси і відповідне ставлення.

"Польща завжди тяжіла на Захід, ніж на Схід. Ми дивимось на росіян звисока, з відчуттям цивілізаційного вищості. Росія — це агресивні варвари. Україні не варто перейматися тим, що у Польщі можуть бути якісь проросійські настрої. Усі політики — прозахідні, проукраїнські та антиросійські", — переконує публіцист.

Чи готові поляки до війни

Звичайно, ніхто з європейців не хоче воювати, не винятком є і поляки. Однак тепер люди тут розуміють, що в гіршому сценарії воювати з росією можна, адже ЗСУ розвіяли міф про "другу армію світу". Тепер армія рф не здається такою страшною і непереможною. До того ж, антиросійські настрої лише підкріплюють бойовий дух.

"А після війни Польща чекає Україну в НАТО. Українська армія довела, що вона потрібна НАТО, адже вона — досвідчена. І для Польщі — це фортеця на сході біля росії",  — зазначив Мацєй Пєчинські.

Нагадаємо, на кордоні з Польщею збудують піший перехід.

Геополітика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності