Слідом за Україною у Польщі почали зносити радянські пам’ятники

Слідом за Україною у Польщі почали зносити радянські пам’ятники

Сьогодні демонтаж пройшов у трьох містах Польщі

Сьогодні у трьох містах Польщі знесуть пам’ятники Червоній Армії. Демонтаж відбудеться в Гарнцарсько Долношльонського воєводства, Мєдзи Блота Великопольського воєводства та за участю президента Інституту національної пам’яті в Седлеці Великопольського воєводства. Про це пише trojka.polskieradio.

"Жодна радянська реліквія з символікою комуністичної системи не повинна лякати людей у ​​громадському просторі сьогодні", - каже Кароль Навроцький, президент Інституту національної пам’яті. - Як у публічному просторі можна поклонятися тим, хто вбив наших предків, це не визволителі, а колишні раби Польщі 1945 року".

Кароль Навроцький додає, що пам’ятники на честь червоноармійців не варто розміщувати в громадських місцях, оскільки вони прославляють злочинну систему та злочинців.

"У 21 столітті ми не можемо навчити наступні покоління поляків, що злочинці, які вбивали та ґвалтували, заслуговують на повагу. Це псує світ, а відсутність обліку тоталітарних систем і злочинців робить цей світ гіршим, це спонукає наступних сатрапів робити погані речі в цьому світі", - додає він.

Демонтуючи пам’ятники Червоної Армії, Інститут національної пам’яті не порушує кладовища радянських воїнів. Тим часом кілька днів тому росіяни загнали важку будівельну техніку біля Польського військового кладовища в Катині. Кароль Навроцький наголошує, що будь-яка спроба знищити польський некрополь була б актом варварства, з яким Польща не змириться.

"Російська відповідь відповідає радянській ідеології: за видалення пам’ятників з публічного простору росіяни лякають поляків, що вони знищать цвинтар, повторюю, кладовище вбитих радянськими солдатами", – каже президент Інституту національної пам'яті.

Нагадаємо, сьогодні у Дрогобичі демонтували радянський “Меморіал слави” та “вічний вогонь”.

Геополітика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності