Чим закінчиться міжнародний кримінальний суд для Путіна

Чим закінчиться міжнародний кримінальний суд для Путіна

Розповідаємо як працює Міжнародний кримінальний суд у Гаазі і що загрожує Путіну

Міжнародний кримінальний суд почав збір доказів нападу Росії на Україну. 38 держав на чолі з Великою Британією увечері 2 березня подали позов до Міжнародного кримінального суду проти Росії за її варварське вторгнення в Україну, повідомив британський прем'єр-міністр Борис Джонсон.

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан сам ініціював розслідування злочинів Росії проти України. Дії окупанта він кваліфікує як "військові злочини" та "злочини проти людства". Експерти уже вбачають у цій справі перспективу стати "Нюрнбергом 21 століття".

Lviv.Media поспілкувалося із доктором юридичних наук і фахівцем з міжнародного права та права Євросоюзу Віталієм Гутником. Експерт пояснює, яке значення матиме цей судовий процес, на які терміни може розраховувати Україна та які наслідки чекають на Путіна та його оточення.

Чим займається Міжнародний кримінальний суд

Міжнародний кримінальний суд [далі — МКС], почав свою роботу в 2002 році та дислокується у Гаазі. Він займається питаннями міжнародних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та воєнних злочини.

МКС не варто плутати з Міжнародним судом ООН, створеним в 1945 році. Це різні суди з різними юрисдикціями. Міжнародний Суд ООН може розглядати ширший спектр питань: територіальні, юрисдикційні тощо.

МКС займається притягненням до відповідальності конкретних фізичних осіб, як правило, вищу ланку посадовців, як цивільних, так і військових, зокрема і глав держав.

"Це щось на кшталт Нюрнберзького, Токійського чи Югославського трибуналу. Але МКС —  це постійно діючий орган, він не розрахований на конкретну державу чи конкретний конфлікт. Має необмежену часову і територіальну сферу", — пояснює експерт.

Україна підпадає під юрисдикцію МКС.

Що, крім МКС

"Зараз Україна діє дуже правильно. Ми використовуємо всі можливі заходи, для того щоб захистити нашу державу та притягнути до відповідальності військових злочинців. Ми вже звернулися і в МКС, і в Міжнародний суд ООН, і в Європейський суд з прав людини. Максимально застосовуємо весь інструментарій, який нам дозволяє міжнародна правова база", — каже Віталій Гутник.

Скільки часу триватимуть судові процеси

Процеси у трьох судах триватимуть упродовж різних періодів. Це залежить від того, скільки часу розглядатимуть докази, наскільки якісно вони будуть подані, наскільки активною буде позиція України.

"Це точно не тижні і не місяці, це однозначно роки. Будь-який міжнародний злочин, навіть найочевидніший, доводиться непросто і нескоро через низку технічних та бюрократичних моментів", — пояснює юрист.

Зараз всім очевидно, що Росія — агресор, але це все потрібно фіксувати і доводити.

Які наслідки можуть настати для військових злочинців

МКС — це орган, від якого жодна особа не може сховатися під своїми привілеями та імунітетом.

Зазвичай, якщо президент однієї держави їде на територію іншої, на нього поширюється привілей та імунітет. Його не можуть просто взяти під варту і звинуватити, адже у нього є недоторканність. А якщо є ордер на арешт Міжнародного кримінального суду, такий імунітет та привілей не діє.

Наслідки можуть настати ще до вироку, за місяць-два після початку розслідування. Наприклад, зможуть видати ордер на арешт Путіна чи якогось іншого представника вищого політичного чи військового керівництва.

Це означає, що коли він перетне кордон Росії та потрапить у державу, яка входить у договір МКС, там  його зобов'язані затримати і доставити до Гааги. Це зобов'язання усіх 122 держав, які входять в цей договір. Це усі країни ЄС та інші демократичні цивілізовані держави. Але такі країни як наприклад Білорусь, та інші пострадянські диктаторські країни не є учасниками цих зобов'язань.

"Не може бути жоден розвиток нормальної людини, яка не їздить у нормальні демократичні країни і не бачить цього життя. Вони [російське військове та політичне керівництво — ред.] звикли їздити в ці країни. Нормальна практика, коли президент країни десь 20% проводить закордоном, аби захищати інтереси своєї держави на зовнішньополітичній, зовнішньоекономічній арені", — каже Віталій Гутник.

Додамо, що економічними наслідками МКС не займається. Хоча наприклад Європейський суд з прав людини може арештувати золотовалютні резерви, які є не в Росії, а закордоном, чи  усе майно політичної еліти в Європі. Україна може домогтися, аби ці кошти пішли на відновлення заподіяних збитків.

У інших судах Україна домагатиметься виведення російських військ і відшкодування всіх збитків, завданих нашій державі та усім потерпілим.

Як фіксувати злочини агресора

Додамо, в Україні уже почав працювати чат-бот @tribunal_ua_bot, за допомогою якого можна фіксувати злочини російських загарбників в Україні для Гааги. Повідомили у Державному бюро розслідувань.

Фіксувати потрібно: пошкодження об'єктів цивільної інфраструктури; поранення цивільних осіб та уламки снарядів у межах міста; факти пересування, пошкодження та ведення бойових дій у житлових кварталах; факти захоплення/пограбування майна громадян; факти пошкодження медичного транспорту та позбавлення доступу до медичної допомоги.

Також потрібно фіксувати: факти фізичного насилля, позбавлення волі цивільного населення окупантом; використання окупантом цивільного одягу, одностроїв та військових емблем; використання цивільної інфраструктури з військовою метою під прикриттям цивільних.

Геополітика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності