• Головна
  • Політика
  • Україна блокує виступи Тихановської на публічних заходах у Європі

Україна блокує виступи Тихановської на публічних заходах у Європі

Україна блокує виступи Тихановської на публічних заходах у Європі

Послу України у Польщі висловили протест через те, що Володимир Зеленський не згадав Білорусь у своїй заяві на заході у Варшаві на честь 160-річчя повстання Калиновського

Заступник голови Об'єднаного кабінету Білорусі щодо міжнародних справ Валерій Ковалевський побічно підтвердив блокування участі Світлани Тихановської у спільних з європейцями заходах за вказівкою Києва.

Про це Валерій Ковалевський заявив в інтерв'ю «Белсату».

Раніше у білоруських ЗМІ з’явилась інформація, що Київ блокує публічні виступи обраної президентки Білорусі Світлани Тихановської. Так, її не запросили на саміт Люблінського трикутника. Крім того, Ковалевський визнав, що сценарій церемонії у Варшаві на честь 160-річчя повстання Калиновського було несподівано змінено. Втім він не уточнив, хто виступив проти промови Тихановської, але зазначив, що її виступ є важливим на таких заходах.

«Коли ми готували візит, то ми мали інформацію про те, що є опозиція до промови Світлани Тихановської, присутності білоруського прапора та присутності білоруського вінка. Було очевидним, що була зміна сценарію, планувалась спочатку», — сказав Ковалевський.

За його словами, після церемонії він висловив послу України у Польщі протест через те, що Володимир Зеленський не згадав Білорусь у своїй заяві.

«Я звернув увагу на безглуздість того, що не було згадки білорусів фактично основної сили у цьому повстанні. Пан посол прийняв цю інформацію, але зауваження він не прокоментував. Як професійний дипломат він цю інформацію доведе до Києва, свого МЗС. Та й суспільна реакція є досить чіткою. На цьому етапі це більш ніж достатньо і помітно для української сторони», — зазначив заступник голови Об'єднаного кабінету Білорусі щодо міжнародних справ.

Представник Ковалевський також прокоментував публікації про те, що Київ таємно веде переговори з режимом.

«Ми розуміємо, що Україна дуже не хотіла б створити якісь умови, які б могли спровокувати нове вторгнення з території Білорусі. Але коли було перше вторгнення, жодної провокації не треба було: просто Путін захотів це зробити, сказав Лукашенко, той його підтримав – почалася війна. Якщо треба буде зробити це вдруге, знову ж таки не потрібно буде жодних провокацій, буде достатньо бажання Путіна, і Лукашенко нікого не зупинить. Існує велика небезпека, що знову буде обман, знову буде зрада, знову буде ілюзія, яка не збудеться», — наголосив Валерій Ковалевський.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, яким затвердила свої вимоги щодо створення спеціального трибуналу стосовно злочину агресії. Особливу увагу ПАРЄ приділила тому, що відповідальними за злочин агресії мають бути представники керівництва Росії та Білорусі, які у документі згадуються на одному рівні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності