• Головна
  • Новини
  • В Україні планують змінити механізм визначення ціни на газ: що це означає

В Україні планують змінити механізм визначення ціни на газ: що це означає

В Україні планують змінити механізм визначення ціни на газ: що це означає

В Україні планують змінити механізм визначення фактичної ціни реалізації природного газу. Зокрема, пропонується врегулювати та оптимізувати питання визначення бази оподаткування для газу, видобутого в Україні з 1 серпня 2022 року, що реалізується платниками рентної плати за користування надрами для видобування природного газу.

Матеріал опублікований за підтримки компанії ПП "ПРОЕКТ-БУД".

Відповідний законопроєкт № 7732 опублікований на сайті Верховної Ради України.

Проєкт закону створили з метою ефективного функціонування газовидобувної галузі в умовах військової агресії росії. Зокрема, повномасштабна війна в Україні та газовий шантаж росії призвели до збільшення ціни на газ у Європі — понад 3500 доларів США за 1000 метрів кубічних.

Однак через те, що в Україні створили заборону експорту природного газу, вартість реалізації блакитного палива стала збитковою. Своєю чергою це призводить до зниження обсягів видобутку газу та залежності від імпорту цієї продукції.

Автори законопроєкту зазначають, що для природного газу, який видобувається приватним сектором, фактичною ціною реалізації є середньоарифметичне значення котирувань на європейських хабах.

"Такий підхід до обчислення рентних платежів призвів до ситуації, коли в серпні поточного року видобування природного газу власного видобутку стало збитковим, оскільки ціна реалізації природного газу в Україні втричі нижча за європейські ціни", — йдеться у пояснювальній записці.

Для компаній, що видобувають газ, проблема стала більшою після коригування 21 липня НБУ курсу гривні до долара на 25%. Такі зміни призвели до підвищення кінцевої бази ренти пропорційно на 25%.

Так, законопроєктом пропонується здійснювати розрахунок фактичної ціни реалізації газу на підставі максимального показника однієї з величин:

  • середньозважена ціна газу у договорах НАК "Нафтогаз України", укладених у рамках закупівлі природного газу власного видобутку на організованих товарних ринках;
  • середньозважена ціна продажу природного газу за результатами торгів на організованих товарних ринках (крім НАК "Нафтогаз України" та юридичних осіб, заснованих або підконтрольних НАК "Нафтогаз");
  • середнє арифметичне значення середньої ціни UA VTP Gas price на наступний місяць і вона ж на умовах передоплати "advanced payment".

Нагадаємо, Міністерство енергетики України пропонує зобов’язати постачальників газу з 1 жовтня створювати страховий запас блакитного палива.

Згідно з документом, постачальники газу повинні будуть створити страховий запас природного газу у розмірі 10% від запланованих місячних обсягів фактичного місячного обсягу постачання газу споживачам.

Таке рішення Міненерго планує прийняти на випадок кризової ситуації на ринку природного газу. Зберігати блакитне паливо компанії повинні в українських підземних сховищах газу. Адмініструвати та обліковувати запаси блакитного палива буде оператор газосховищ.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності