Які товари здорожчали у Львові з початком війни

Які товари здорожчали у Львові з початком війни

Початок повномасштабної війни, яку розпочала Росія проти України 24 лютого, сильно вразив економіку країни. Пошкоджена інфраструктура, окупація окремих регіонів, проблеми з логістикою, зупинка виробництв - ці та низка інших чинників призвели до суттєвого зростання цін. І хоча через два місяці повномасштабних бойових дій окремі галузі почали пристосовуватися до нових умов, деякі товари досі залишаються дорогими. Розповідаємо, як зросли ціни на продукти харчування, ліки та інші соціально-значущі товари.

Ціни на продукти харчування

Ціни на продукти харчування від початку повномасштабної війни почали суттєво зростати. Найбільший скачок цін був на овочі - зокрема, цибулю, буряк, моркву, картоплю. Зросли ціни й на хліб житньо-пшеничний, батон, молочну продукцію та різні крупи. На 40% зросли ціни на рис, гречку, вівсяну крупу, макарони. Вартість рису подекуди досягає 40 грн/кг, гречки - 60 грн. Також здорожчали цукор, яйця, борошно. Водночас, якщо порівнювати сьогоднішні ціни з березнем, вартість окремих груп товарів потроху почала стабілізуватися. Якщо порівнювати сьогоднішні ціни з березневими:

  • соняшникова олія здешевшала на 5,5 гривень з 62,5 до 57 гривень;
  • борошно - на 6 гривень (з 22-20 грн до 16-14 грн);
  • житньо-пшеничний хліб - на 4 гривні (з 22-20 грн до 17-16 грн); 
  • батон - на 2 гривні (з 20 до 18 грн);
  • цукор - на 5 гривень (з 31 до 26 грн); 
  • картопля на 10 гривень (з 25 до 15 грн);
  • буряк на 5 гривень (з 35 до 30 грн/кг).

Проте дорогими залишаються огірки, помідори, перець - несезонні овочі коштують у межах 150 грн. Хоча у розпал овочевого сезону і вони мають знизитися. М’ясо залишається приблизно на тому ж рівні, що і до 24 лютого: свинина - 140 грн/кг, сало - 130 грн/кг. В цілому, як зазначають львів’яни, загальний чек змінився на 200-500 гривень за кожний масовий закуп продуктів.

Ціни на паливо

До війни вартість 95 бензину становила в середньому 28 грн/л, згодом вона підскочила і подекуди досягала рекордних 45 грн. Втім, після публікації Міністерством економіки нових граничних цін вартість пального трохи стабілізувалася. Наразі літр 95 бензину коштує у межах 35 гривень, 92 - 33 грн, ДТ - 38 грн, газу - 30 грн.

Ціни на ліки

Вартість ліків залишається сталою, оскільки уряд доручив контролювати ціни на продаж етанолу (розчин 96%), нестероїдних протизапальних лікарських засобів вітчизняного виробництва та антибактеріальних лікарських засобів вітчизняного виробництва. Також і Міністерство охорони здоров'я звернулося до аптечних мереж з проханням не підвищувати ціни на лікарські засоби під час дії воєнного стану. У разі, якщо ви стикнулись з підвищеними цінами на ліки в аптеках, можна звернутися до територіальних підрозділів Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками як до органу, що контролює ціни на ліки на час воєнного стану. 

Побутова хімія та засоби гігієни

У певний проміжок часу у Львові позникали з супермаркетів й засоби гігієни. Львів'яни припускали, що це було пов'язано зі збиранням гуманітарної допомоги. Тому на певні категорії товарів, які знову з’являлися на полицях магазинів, ціни могли зростати на понад 30%. Наразі завищення цін на побутову хімію не спостерігається.Наразі уряд продовжує ухвалювати низку рішень, які сприяють нормалізації загальної ситуації з цінами. Зокрема, це відбувається завдяки зниженню акцизу на пальне, резервуванню логістичних потужностей, скасуванню штрафів за перевищення допустимої ваги перевезень. Крім того, сьогодні вже не спостерігається дефіцит товарів у магазинах та пального на заправках. Тому й суттєвого підвищення цін найближчими тижнями очікувати не варто. 

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності