Благодійний Фонд Козицького організував виставки у резиденції Мальтійського ордену

Благодійний Фонд Козицького організував у резиденції Мальтійського ордену виставку українського мистецтва

У Римі пройшла виставка робіт українських митців у рамках конференції про гуманітарну кризу в Україні в умовах війни

Благодійний фонд Козицького разом із Посольством України при Святому Престолі (Ватикан) організував виставки одразу трьох митців у Римі у Вілла Магістралє (Villa Magistrale of the Sovereign Order of Malta), одній з урядових резиденцій Суверенного Мальтійського Ордену. Виставка відбулася в межах конференції “Гуманітарна криза в Україні в умовах війни та підтримка Мальтійського Ордену” до 15-річчя дружби України та Мальтійського ордену, розповіла LVIV.MEDIA артдиректора Благодійного фонду Козицького Христина Береговська.

Незвичним було місце проведення мистецького заходу, адже вілла XVI ст., що розташована на пагорбах Риму, зазвичай є закритою для відвідувачів. Її відчиняють лише двічі на рік. “Окрім того, ця вілла є відома тим, що перебуваючи там водночас можеш бачити три країни: бути на Мальті, стояти на території Італії, а в той сам момент дивитися на Ватикан”, — розповіла Христина Береговська.

Також особливою ця локація є ще й тому, що зазвичай тут не відбувається жодних мистецьких акцій. “Раніше тут не було можливості проводити мистецькі заходи, а тим більше виставляти твори українських митців”, — зазначила Христина Береговська. Цього ж разу вдалося організувати виставку творів одразу трьох українських діячів мистецтва: маріупольського фотографа Станіслава Іванова, миколаївського художника Дмитра Молдованова та львівського художника Миколи Ступінського. Побачити твори українських митців змогли понад 250 відвідувачів: іноземні дипломати, представники духовенства та політики.

Однією з презентованих була виставка фото “Маріуполь. Втрачена велич” фотохудожника Станіслава Іванова. Митець показав світлини знищених росіянами монументальних мозаїк Маріуполя, серед яких є і роботи української художниці та дисидентки Алли Горської. Фотограф під час війни переїхав до Львова.

Як розповіла Христина Береговська, твори миколаївського митця Дмитра Молдаванова вразили глядачів інтенсивним кольоровим насиченням та анімалістичними сюжетами. Художник досі мешкає на Миколаївщині у давньому рибальському селищі Парутине, неподалік історичного заповідника Ольвія.

Кардинально протилежними по стилю та кольористиці є твори львівського художника Миколи Ступінського, який працює у техніці графіки та живопису. Його роботи вирізняються деталізацією та світлотіньовими акцентами.

Христина Береговська розповідає, що метою виставки було не лише ознайомлення представників дипломатичного світу з українським мистецтвом, розповіді про ті реалії, в які занурене мистецтво та митці в час війни, але й привернення уваги до ментального здоров’я українців. Адже зокрема і співробітники та волонтери Мальтійського ордену працюють з жінками, які втратили на війні чоловіків та жінками полонених, надають психологічну підтримку дітям.

Виставка тривала впродовж 21 жовтня.

Нагадаємо, 6 жовтня Благодійний Фонд Козицького презентував у британському місті Норвіч виставку сучасного українського мистецтва під назвою “Птахи”. Головним завданням виставки став показ краси української природи у фольклорному забарвленні. Метою проєкту стала демонстрація стійкості українців, у тому числі людей мистецтва, які, попри складні воєнні реалії, продовжують працювати на благо України. Раніше в центральній частині Парижу Благодійний Фонд Козицького “Ми і світ” презентував виставку “FENÊTRE” (“ВІКНО”). Митці у своїх творах відтворили мотив і сенс вікна, як образ і як метафору. Загалом на виставці презентували 56 творів мистецтва малярства, графіки, пластики і ювелірства.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності