На Львівщині у 360-річній дерев'яній церкві відновлюють унікальні розписи

У селі Ісаї на Самбірщині триває відновлення унікальних розписів 19 століття у старовинні дерев’яній церкві

Розписи відновлюють у пам’ятці архітектури національного значення на Самбірщині

У селі Ісаї на Самбірщині триває відновлення унікальних розписів XIX століття у старовинні дерев’яній церкві святого Архистратига Михаїла. Ця церква збудована ще у 1663 році. Про це 2 липня повідомили у Львівській ОВА.

На реставрацію виділено понад 3 млн грн з обласного бюджету

Зараз у храмі відновлюють унікальні розписи 19 століття. Роботи проводять досвідчені реставратори під керівництвом художника-реставратора вищої категорії Олега Рішняка. Фахівці займаються консервацією та естетичним відновленням стінопису в головній частині церкви — наві. Стан розписів незадовільний, фарбовий шар потребує складного закріплення. Також необхідно очистити поверхню від бруду та кіптяви.

“Цьогоріч на реставрацію унікальних розписів в обласному бюджеті передбачили 3 мільйони 200 тисяч гривень. Як і раніше, всі роботи здійснюються в межах обласної “Програми охорони, збереження і популяризації історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021-2025 роки”, — зазначає директор департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.  

Минулого року вже відреставрували розписи у вхідній частині церкви — бабинці. Тоді на реставрацію самої церкви витратили майже 2,8 мільйона гривень, а на відновлення стінопису близько мільйона. До слова, ця церква одна з найстаріших дерев'яних церков Львівщини. У 2018 році її стан визнали аварійним і почали відновлювати.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності