Змова на тендері: АМКУ у Львові стягнув з постачальника шпал понад 400 тис. грн

Торги з закупівлі шпал пройшли з порушеннями.

Підприємство не сплатило штрафу за порушення законодавства про захист конкуренції

Господарський суд Львівської області 27 травня ухвалив примусово стягнути 408 тис. грн з товариства з обмеженою відповідальністю ПМС. Про це йдеться у рішенні суду, оприлюдненому 30 травня у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У 2019 році Львівське обласне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало ТзоВ “ПМС” на 204 тис. грн за порушення антимонопольного законодавства на торгах із постачання Укрзалізниці шпал.

Йдеться про три тендери, на яких філія “Центр управління промисловістю” ПАТ “Укрзалізниця” закуповувала шпали і дерев’яні бруси. В усіх трьох тендерах перемагало ТзОВ “ПМС”. При цьому у двох із них його єдиним конкурентом було ПП “Опал”, яке АМКУ також визнав порушником і оштрафував. За результатами цих закупівель Укрзалізниця уклала з ПМС угоди на загальну суму понад 8,2 млн грн.

Згодом, при детальнішому аналізі тендерних документів, які подавали ПМС і “Опал”, антимонопольники виявили факти узгодження поведінки цих двох підприємств. Про це, на думку АМКУ, свідчило однакове оформлення тендерної документації, однаковий час її створення з допомогою однакового програмного забезпечення, однакове редагування, використання однакового електронного майданчика і сканувального пристрою тощо. 22 серпня 2019 року АМКУ оштрафував ТОВ “ПМС” і ПП “Опал” на 68 000 грн за змову під час кожної з трьох закупівель. Тобто обидва підприємства повинні був заплатити по 204 тис. грн. Крайній строк оплати штрафу було 30 квітня 2023 року. Однак ТОВ “ПМС” не зробило цього.

Відповідно до чинного законодавства, йому почали нараховувати пеню. Коли ж її сума порівнялася з розміром штрафу, АМКУ подав на підприємства до суду. Розглянувши аргументи справи суддя Зоряна Горецька вирішила задовольнити повністю позов Антимонопольного комітету і стягнути з підприємства борг, пеню та судовий збір. Це рішення ще може бути оскаржене в Західному апеляційному господарському суді.

Згідно з даними системи Youcontrol, ТОВ ПМС зареєстроване у 2002 році в Яворові та займається гуртовою торгівлею хімічними продуктами, деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Його власниками є мешканець Вроцлава Пьотр Партика і мешканець селища Шкло Сергій Беспаленко.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності