СБУ видала Польщі організатора переправляння біженців з терористичних держав до ЄС

Затримання

Він організовував нелегальне переправлення людей до Європи через білоруський кордон

Служба безпеки України допомогла видати до Польщі чоловіка, який організовував нелегальне переправлення людей до Європейського Союзу через білоруський кордон. Його дії створювали міграційну кризу на кордоні ЄС та Білорусі. Про це 24 травня повідомили у СБУ.

Нелегали їхали через Росію й Білорусь в обхід кордонів

Зловмисник — громадянин однієї з країн Південної Азії. Він приїхав в Україну ще на початку 2000-х років, а після повномасштабного вторгнення почав займатися незаконною діяльністю. Завдяки своїм закордонним зв'язкам, він організовував масове переправлення до ЄС людей з країн підвищеного терористичного ризику — таких як Непал, Бангладеш та Пакистан. Нелегали їхали через Росію та Білорусь, а потім потрапляли до Польщі в обхід офіційних прикордонних пунктів.

“Для функціонування трафіку, його організатор створив міжнародне злочинне угруповання, до складу якого залучив десятки мешканців різних країн. Головний фігурант передавав своїм спільникам інструкції: щодо маршрутів руху нелегалів, способів їх перевезення і тимчасового проживання. Для комунікації використовувались спеціально створені анонімні чати в популярних месенджерах”, — йдеться у повідомленні.

Частину нелегалів вже затримали в ЄС у 2023 році в результаті спільної спецоперації СБУ та польських партнерів. А організатора заарештували в Хмельницькому. У нього вилучили докази злочинної діяльності та гроші, ймовірно незаконно зароблені. Тепер його екстрадовано до Польщі, де він перебував у розшуку. Там чоловіка судитимуть за загрозу безпеці Європи.

До слова, на Львівщині поляка оштрафували на понад 200 тис. грн за переправлення ухилянта. Він заховав військовозобов’язаного українця у вантажівці серед особистих речей.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності