У Львівському музеї до липня експонуватимуть 50 унікальних вишитих пам’яток

Виставка "(Не)тлінні" в Львівському історичному музеї.

Автор проєкту, старший науковий співробітник Львівського історичного музею Люба Коваль

У четвер, 16 травня, у Львівському історичному музеї презентували виставковий проєкт “(Не)тлінні”. Його присвятили Всесвітньому дню вишиванок, а також Міжнародному дню музеїв, який відзначатимуть вже 18 травня. Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА.

На виставці презентували 50 унікальних пам’яток колекції визвольних змагань українського народу. Більшість експонатів представили вперше. Хронологічні рамки пам’яток – друга половина XIX ст. і до сьогодення.

Кожна вишивка має свого власника, або ж свого автора, свою історію. Вишиванки належали людям, які творили українську історію. Це борці за вільну і незалежну Україну 1940 – 1950-их рр., політв’язні сталінських тюрем та таборів ГУЛАГу, а також сучасні герої.

“На виставці експонуються жіночі сорочки, які вражають різноманіттям крою, орнаментами. Привертають увагу чоловічі сорочки. У них – молитва матері за сина, любов дружини до чоловіка. Вражають вишивки виконані репресованими українками під час слідства, тюремного ув’язнення та заслання. Вони були щемливим спогадом, віддушиною, надією...”, — розповіли організатори.

Кожен експонат супроводжується інформативною довідкою. Поряд зі сорочками — світлини їх власників у вишиванках та короткі дані їх біографій. Окреме місце на виставці займають рушники, які символізують обереги, українські регіони, віру в кращу долю України, дівочі мрії про майбутнього нареченого. У виставкових вітринах також можна побачити унікальні засоби для вишивання, “вишивки” на папері та інші цікаві експонати. Попередньо виставку можна буде оглянути до початку липня.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності