У селі на Львівщині відкрили експозицію про односелицю, яка правила Московією

У селі на Львівщині відкрили експозицію про односелицю, яка правила Московією

Подія викликала неоднозначні відгуки у громадськості

У селі Муроване, що неподалік Львова, відкрили виставку, присвячену московській цариці і її родині. Про це 18 лютого написав у Facebook львівський військовослужбовець Антон Петрівський.

У селі Муроване біля Хирова в школі відкрили виставку, присвячену польській родині Мнішек, зокрема Марині Мнішек, яка була московською царицею, а народилась у цьому селі. На плакаті виставки навіть не посоромились про це гордо написати (що вона була московською царицею)! Сама родина була власниками навколишніх українських земель. Більше того, на відкритті виставки палили свічку і молились за цю московську царицю!!! Ні, це не смішно!!!”, — зазначив автор допису.

На думку Петрівського, в приміщенні школи можна було б відкрити експозицію про українських уродженців цих земель, які боролись за незалежну Україну. Наприклад, про Михайла Кокоця — командира курсів військових старшин УПА, які діяли у селі Тарнавка, Василя Цапяка — інструктора товариства "Січ" на Хирівщині, Володимира та Івана Босаків — легендарних діячів національно-визвольного руху цього терену і багатьох інших.

Ми підходимо до глобальної проблеми. У нас відсутня політика національної пам'яті державотворення у школах. Українські діти досі не розуміють для чого їм українська держава і хто за неї боровся в різні періоди нашої історії. Ми маємо навчитись вшановувати нашу українську національну еліту. Українські юнаки мають розуміти за що вони будуть готові йти до війська коли прийде час”, — наголосив Антон Петрівський.

Довідково: Марина Мнішек — московська цариця, дружина московського царя Лжедмитрія I, дочка старости самбірського і львівського Юрія Мнішека та Ядвиги Тарло. 18 травня 1606 року в Успенському соборі Кремля вона була першою помазана на царство патріархом Ігнатієм і взяла шлюб з царем. На їхньому весіллі мешканці Московії вперше побачили виделки і окремі тарілки для їжі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності