На Львівщині диких тварин вакцинуватимуть проти сказу

Вакцина має вигляд невеликих за розмірами поживних брикетів.

Всього тваринам підготували 304 850 доз профілактичної вакцини

У середу, 15 травня, у Львівській області розпочнеться триденна імунізація диких м`ясоїдних тварин проти сказу. Для цього використовуватимуть вакцину вітчизняного виробника “Орісвак”, яка повністю безпечна для людей, тварин і навколишнього середовища. Про це 13 травня повідомила Львівська обласна військова адміністрація.

Всього підготували 304 850 доз профілактичної вакцини. Її розповсюдять на території польових та лісових угідь області поза територіями населених пунктів, боліт, водоймищ, авто- та залізничних шляхів. Вакцинацію проведуть на території площею 12,194 тис. км² у таких районах:

  • Дрогобицький - 630 км²;
  • Золочівський - 1660 км²;
  • Львівський - 2688 км²;
  • Самбірський - 2100 км²;
  • Стрийський - 2030 км²;
  • Червоноградський - 1700 км²;
  • Яворівський - 1330 км²;
  • Львівська МТГ - 56 км².

Вакцина має вигляд невеликих за розмірами поживних брикетів. Їхня зовнішня оболонка виготовлена із м’ясо-кісткового борошна, що має специфічний запах і приманює тварин. Всередині є желеподібна капсула з антигеном вірусу сказу. На 21 день після поїдання брикет у тварин формується імунітет проти сказу, який триває мінімум рік.  

Заходи з пероральної вакцинації спрямовані на забезпечення стабільної епізоотичної ситуації щодо сказу тварин в області завдяки запобіганню поширення збудника серед диких м’ясоїдних тварин, тому у разі виявлення брикетів з вакциною прохання не руйнувати їх, не брати в руки, не переміщати на інші місця, а залишати привабливими для тварин”, — йдеться в повідомленні.

За інформацією ГУ Держпродспоживслужби в області спочатку року зафіксували 56 випадків захворювання на сказ. З них  57% випадків виявили у диких тварин, зокрема у лисиць – 31 випадок, у куниць – 1 випадок. Решта у собак та котів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності