Фермер зі Львівщини намагався відсудити у прокуратури 100 млн грн

Фото ілюстративне
Фото: pexels

Чоловік хотів відсудити гроші за те, що 20 років тому його звинуватили у незаконній риболовлі

Фермер зі Львівщини Віталій Бурка подав до суду на львівську прокуратуру та намагався відсудити 100 млн грн матеріальної та моральної шкоди. Господарський суд Львівської області у такому позові чоловіку відмовив, йдеться у рішенні, оприлюдненому у Єдиному державному реєстрі судових рішень, 4 квітня.

100 млн грн за звинувачення у незаконній риболовлі

З матеріалів справи відомо, що у листопаді 2023 року фермерське господарство Віталія Бурки, зареєстроване у Сокальському районі на Львівщині, подало позов до суду на Львівську обласну прокуратуру. Фермер вимагав стягнути із прокуратури 97 млн грн матеріальної шкоди та 3 млн грн моральної через те, що прокурори звинуватили його у незаконній риболовлі та порушенні правил рибальства.

Ще у 2003 році державні районні інспектори рибоохорони вилучили рибу і сітки з території фермерського господарства, склавши протокол про порушення правил любительського та спортивного рибальства. Згодом природоохоронна прокуратура передала в поліцію матеріали про незаконний вилов риби. Слідчі кілька разів відмовляли у порушенні кримінальної справи через відсутність складу злочину, однак прокуратура та суди поновлювали досудове розслідування. Востаннє суд відновив розслідування у червні 2020 року (через 17 років після початку справи).

Також позивач стверджував, що посадові особи прокуратури України незаконно звинуватили його у скоєнні правопорушення та дискредитували шляхом надання недостовірної інформації в газеті «Суботня пошта». Фермер вважає, що внаслідок цього постраждала його репутація, тож він не зміг залучити інвестиції у розвиток свого господарства. Відтак позивач підрахував, що втратив через цю справу 97 мільйонів гривень. У ще три мільйони гривень він оцінив свою моральну шкоду.

Прокурори заперечили проти позову та зазначили, що фермер не надав доказів завданої йому матеріальної шкоди. Також Віталій Бурка не надав доказів, що стаття “Рибне браконьєрство двоюрідний брат рекету” спричинила збитки його репутації. Господарський суд Львівської області визнав вимоги фермерського господарства необґрунтованими, а розрахунок втраченого прибутку — абстрактним і не підтвердженим доказами, та відмовив у позові.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності