• Головна
  • Новини Львівщини
  • Підприємці оскаржуватимуть рішення суду щодо будівництва житлового комплексу у виробничій зоні Сокільників

Підприємці оскаржуватимуть рішення суду щодо будівництва житлового комплексу у виробничій зоні Сокільників

Підприємці оскаржуватимуть рішення суду щодо будівництва житлового комплексу у виробничій зоні Сокільників

Йдеться про ЖК Truskavetska Apart Hall на вулиці Трускавецькій

Львівський окружний адміністративний суд у вівторок, 19 грудня виніс рішення за позовом трьох підприємців, що працюють у Сокільниках, до місцевої сільської ради. Юрій Фітьо, Володимир Бень і Тарас Коваль вимагають визнати протиправним рішення Сокільницької сільради, яке дозволило зводити посеред виробничої зони багатоповерховий житловий комплекс. Йдеться про детальний план території, який Сокільницька сільрада затвердила у 2018 році. Підприємцям відмовили у задоволенні позову. Втім, справа не завершена: з рішенням першої інстанції промисловці не згодні та подаватимуть апеляцію на рішення Львівського окружного адміністративного суду

У січні 2018 Сокільницька сільська рада дозволила двом громадянкам – Світлані Дорош та Юлії Кондрат – розробити детальний план території в районі вул. Героїв Майдану (Підстригача). На основі цього дозволу приватне підприємство «Геобуд» розробило план території, який вийшов за межі дозволу і поширився на ще одну вулицю — Трускавецьку (це вулиця, по якій проходить межа між Львовом та Сокільниками). Саме на цій вулиці з боку Сокільників розташована ділянка, яку орендує ПП «Спецпродукт», і на якій згодом почнуть будувати комплекс апартаментів.

Розроблений ДПТ передбачив на ділянках, які належать Світлані Дорош та Юлії Кіндрат та, на праві оренди, ПП «Спецпродукт» розміщення проєктованих багатофункціональних комплексів (згідно з Державними будівельними нормами, багатофункціональні комплекси формуються з приміщень, їх груп, будівель та споруд різного громадського і житлового призначення). Попри те, що за чинним на той час генеральним планом села Сокільники ця територія відносилась до «виробничих підприємств та територій складів, баз, будівельних та транспортних організацій, комунальних підприємств».

Окрім того, у цьому ДПТ вказано, що по східній межі території проходить повітряна лінія електропередачі напругою 10 кВ. Насправді там проходить ЛЕП з напругою 110 кВ. Річ у тому, що охоронні зони для ліній електропередачі різняться залежно від напруги: для ЛЕП 10 кВ вона становить 10 метрів, а для ЛЕП 110 кВ — уже 20 метрів. Таким чином розроблений план дозволяє проєктувальникам споруд «залазити» в охоронну зону енергетиків на 10 метрів.

Будівництво багатофункціональних комплексів посеред виробничої зони також впливає на сусідні ділянки, які залишаються у виробничій зоні. Адже між промисловими підприємствами і житлом повинні бути санітарно-технічні зони. І якщо по сусідству з виробництвом будують житловий будинок, то виробництво повинне перепрофілюватись або взагалі закритись.

Однак усі ці помилки, недоліки та суперечності не завадили Сокільницькій сільській раді 19 квітня 2018 року затвердити цей детальний план території. У вересні 2021 року на його основі Сокільницька сільська рада надала ПП «Спецпродукт» містобудівні умови та обмеження на «Нове будівництво багатофункціонального комплексу по вул. Трускавецькій в с. Сокільники».  Згідно з цим документом забудовник  отримав право звести на цій ділянці будинки до 12 поверхів (гранична висота забудови – 36 метрів).

Втім, навіть за затвердженим владою Сокільників ДПТ, цільове призначення ділянки на Трускавецькій визначене «для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов’язаної з отриманням прибутку)». Тобто, житлової забудови на цій ділянці не мало б бути. 

За даними Асоціації західноукраїнських забудовників, зараз на цій ділянці зводять комплекс Truskavetska Apart Hall. Замовником будівництва вказане ПП «Спецпродукт», забудовник — Галжитлобуд. Оголошення про продаж апартаментів у цьому ЖК із ціною від 22 325 грн за кв. м. можна знайти і на сайті ТМ «Галжитлобуд».

На вулиці Трускавецькій у Сокільниках уже понад два десятки років працює понад десять підприємств – чимало зорієнтовані на експорт до Європи. Усі вони офіційно сплачують податки, а з початком повномасштабного вторгнення допомагають ЗСУ. У промзоні Сокільників працевлаштовано сотні людей.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності