• Головна
  • Новини Львова
  • Медичний університет вимагає скасувати ухвалу міськради про будівництво апарт-готелю поряд із навчальним корпусом

Медичний університет вимагає скасувати ухвалу міськради про будівництво апарт-готелю поряд із навчальним корпусом

корпус ЛНМУ ім. Данила Галицького

Дозвіл отримав депутат міської ради Назарій Бербека

ЛНМУ ім. Данила Галицького опублікував заяву, в якій виступив проти будівництва апарт-готелю на його території. «Компанія «Парктрейд», власниками якої є депутат Львівської міської ради Назарій Бербека та підприємець Тарас Дідик, планує збудувати апарт-готель на місці гаражів поблизу Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

На початку 2023 року новостворене ТзОВ «Компанія «Парктрейд» викупило гаражі, які раніше належали кооперативу «Під горою медик». Вони розташовані на ділянці площею 0,29 га, на вул. Пекарській, 52. 23 серпня Львівська міська рада внесла зміни у договір оренди цієї ділянки. «За» проголосував 41 депутат, проєкт ухвали підтримали всі фракції. Ця ухвала змінила призначення оренди ділянки з експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту на  будівництво та обслуговування апарт-готелю з об’єктами медичного призначення.

На сесії міськради також змінили орендаря ділянки: замість кооперативу  «Під горою медик» ним стала компанія «Парктрейд». За оренду «Парктрейд» платитиме 580 тис. грн на рік.

«Маю велике передчуття, що ми тут зможемо збудувати великий освітній центр на першому поверсі з великим укриттям. Буду для цього робити все можливе», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий під час сесії.

ЛНМУ ім. Данила Галицького стверджує, що ще у 1960-х роках керівництво навчального закладу дало дозвіл на спорудження на території кількох гаражів. З того часу власники гаражів змінювалися, аж допоки кооператив «Під горою медик» не захотів побудувати шестиповерховий житловий будинок із паркінгом та розважальними закладами. Тоді університет відстояв свої інтереси – під час громадського обговорення 23 серпня 2018 року проєкт будівництва повернули на доопрацювання.

Медичний університет стверджує, що будувати апарт-готель поблизу його навчального корпусу не можна, адже ділянка належить до функціональної зони Г-3 (зона розміщення навчальних закладів).

«…Весь комплекс навчальних корпусів медуніверситету, споруджених наприкінці XIX ст. на вул. Пекарській, 52 належить до пам`яток архітектури, що охороняються законом, принаймні, мало б так бути. І будь-які будівельні роботи із залученням важкої техніки, виїмки великих об`ємів ґрунту можуть призвести до їх руйнації чи знищення… Колектив ЛНМУ ім. Данила Галицького обурений черговою зухвалою спробою забудувати територію навчального закладу та разом з громадськістю робитиме усе, аби не допустити цього», – пишуть на сторінці університету.

Співвласник компанії «Парктрейд» Назарій Бербека у коментарі LVIV.MEDIA стверджує, що будівництвом вони нічого не порушують, адже у затвердженому плані зонування цієї території йдеться, що зона Г-3 допускає розміщення готелів, будинків для гостей, поліклінік.

«Те, що вказано там (у публікації університету – Ред.), що Г-3 не допускає будівництво апарт-готелю – це неправда. Ми нічого не порушуємо, тому що є план зонування цієї території. Там йдеться, що зона Г-3 допускає розміщення готелів, будинків для гостей, поліклінік», – говорить Назарій Бербека.

На сайті Львівської міськради вказано, що Г-3 – це навчальна зона, призначена для розташування вищих навчальних закладів та закладів середньої спеціальної освіти. Переважними забудовами в зонах Г-3 є навчальні заклади, втім там також допускається можливість будівництва гуртожитків, житлових будинків для викладачів, готелів, будинків для гостей, консультативних  поліклінік тощо.

Назарій Бербека стверджує, що ця земельна ділянка та майно, яке на ній розташоване, ніколи не належало медичному університету та не було в його користуванні. У приміщенні апарт-готелю вони хочуть відкрити поліклініку та освітній хаб. Окрім цього, в у готелі можна буде купувати або орендувати житло.

«У нас є погодженість з міською радою, що ми передамо у власність міста освітній хаб, який буде на першому поверсі апартаментів. Хаб буде належати громаді. Ми передамо його місту безкоштовно», – стверджує Бербека. Він також розповів, що розраховує на студентів і викладачів вищих навчальних закладів, які будуть користуватись послугами апарт-готелю.

У пресцентрі університету журналістка LVIV.MEDIA дізналася, що у ЛНМУ ім. Данила Галицького написали звернення до міського голови Львова Андрія Садового з проханням накласти вето на ухвалу про будівництво апарт-готелю. За інформацією медуніверситету, Садовий цю ухвалу ще не підписав, а отже вона не має законної сили. В університеті сподіваються, що Садовий скористається своїм правом на вето.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності