На Львівщині реабілітують ведмедів-переселенців (фото)

На Львівщині реабілітують ведмедів-переселенців (фото)

У притулку намагаються навчати та розвивати тварин

У липні 2019 року на Львівщині офіційно запрацював ведмежий притулок «Домажир». Зараз там перебувають 29 ведмедів, частину з них евакуювали сюди після початку повномасштабного вторгнення.

Основне завдання такого центру – реабілітувати ведмедів та допомогти їм відновити частину природних інстинктів, пише «Суспільне».

У кожної тварини в «Домажирі» своя історія, як вони потрапили до притулку. Їх вилучали зі спеціальних станцій, де на ведмедях тренували мисливських собак. Або забирали з розважальних закладів, де їх утримували самотніх у неналежних умовах.

«Ми стараємося соціалізувати їх для того, щоб ведмеді могли жити мирно разом на одній території. Враховуючи їх вік, характер, ми підбираємо пари. Є процес, який називається соціалізація, він триває не менше року», — розповів керівник групи догляду за тваринами ведмежого притулку Андрій Чурило.

Також чоловік розповів про особливості годування ведмедів.

«Інстинкт полювання ми стараємось в них не пробуджувати. Ми стараємось пробуджувати в них зацікавленість і розвивати навички пошуку їжі. Тобто ведмідь в природі харчується переважно природною їжею. Його їжа на 80 відсотків складається з рослинної їжі. Маємо такі іграшки-головоломки, в які ховаємо їжу, і ведмеді повинні знайти доступ, ключ до цього», — каже Андрій Чурило.

Після повномасштабного вторгнення до притулку евакуйовували тварин із територій, що були під обстрілами.

«Його було врятовано з міста Бахмута, і оскільки в нас не було інформації про нього, ми його так і назвали Бахмут. Наскільки нам відомо, це військові робили обхід території і в приватній будівлі знайшли клітку, де був ведмідь. Там було все зруйновано. Коли він приїхав до нас, він лякався будь-яких звуків, шелесту. Ну ми розуміли, з якого міста він приїхав. Але він дуже швидко освоївся», — розповідає менеджерка з маркетингу Ольга Федорів.

Іще один із напрямків роботи центру, де реабілітують ведмедів – освітній. Так, у притулку проводять майстер-класи та квести, де розповідають зокрема дітям про природу та гуманне ставлення до тварин.

 Нагадаємо, між Львовом і Городком у спортивній конюшні облаштували тимчасово-евакуаційний притулок для коней, які перебували у «гарячих точках» російсько-української війни. Тут перебувають близько 40 коней.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності