Дизайнери створили візуальну модель фортеці Тустань: її масштаби вражають (фото)

Дизайнери створили візуальну модель фортеці Тустань: її масштаби вражають (фото)

Фортецею можна прогулятися, зайти у всі приміщення і побачити, як могли виглядати інтер'єри

Компанія дизайнерів створила візуалізацію фортеці Тустань. Десятки років вони займалися її дослідженням.

Про це розповіли в студії дизайну Rearch Studio.

Фортеця Тустань досі залишається таємничою локацією. Масштаби скель і укріплень вражають. Дослідники витратили десятки років аби вивчити будову фортеці та створити 3D сканування скель.

На скелях окрім слідів від конструкцій фортеці збереглися солярні знаки часів фракійського гальдштату. Основною частиною фортеці є центральна брама з підйомним мостом. Ворота розташовані досить високо — так практичніше для користування, і надійніше з погляду оборони. За результатами археологічних досліджень відомо, що всі споруди укріплення було обмазано глиною в протипожежних цілях.

Розробники зазначають, що це був напевне їх наймасштабніший проєкт в напрямку цифрової реконструкції пам'ятки культурної спадщини. Перед ними стояла задача переосмислити матеріали досліджень, накопичені за десятиліття. Візуальну модель вони створювали із застосуванням сучасних методик реконструкції. Від ручних ескізів дослідника Тустані — Михайла Рожка, до використання 3D сканування скель, застосування цілого набору ПЗ, збирання моделі на ігровому рушії.

В результаті фортецею можна прогулятися у VR, з можливістю зайти у всі приміщення і побачити, як могли виглядати інтер'єри. Компанія Rearch Studio презентуватиме VR модель фортеці навесні.

Нагадаємо, заповідник «Тустань» відновив свою роботу. Для екскурсії із собою потрібно мати паспорт.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності