• Головна
  • Новини Львівщини
  • Трьох посадовців Львівської податкової викрили на незаконному відшкодуванні 40 млн грн ПДВ: деталі

Трьох посадовців Львівської податкової викрили на незаконному відшкодуванні 40 млн грн ПДВ: деталі

Їм повідомлено про підозру у зловживанні владою або службовим становищем

Трьох посадовців Львівської податкової служби викрили на неправомірному відшкодуванні 40 млн грн ПДВ в умовах воєнного стану.

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За даними слідства, начальник податкової служби за попередньою змовою зі своїм заступником та головним державним інспектором в умовах дії воєнного стану неправомірно відшкодували з державного бюджету податок на додану вартість на загальну суму 40 млн грн в інтересах суб’єкта господарювання.

«Представники фіскального органу, порушивши чинні нормативи, діяли всупереч своїм попереднім висновкам щодо неможливості бюджетного відшкодування у цьому випадку», — йдеться у повідомленні.

Водночас в СБУ уточнили, що до протиправної діяльності чиновники залучили афілійовані комерційні структури, які займаються імпортом товарів широкого вжитку та їх продажем. Комерсанти продавали оптові партії іноземної продукції за готівку, але у податковій звітності прописували, що їм не вдалося продати товар, і він, нібито, зберігається на складах.

Потім ці підприємці формували заявку на бюджетне відшкодування ПДВ. Підставою вказували те, що вони сплатили вказаний податок при імпорті, але, нібито, не змогли продати ці товари, тож за законом претендують на відшкодування.

Натомість під час перевірки відповідних документів податківці «заплющували очі» на відсутність товару та навіть складів, де нібито зберігалася продукція. Після надходження бюджетних грошей на рахунки підприємств їх представники виводили кошти у тінь і конвертували у готівку через підконтрольні фірми.

Посадовцям з податкової повідомлено про підозру у зловживанні владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України). Правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцями проживання та роботи підозрюваних. Наразі вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу.

Нагадаємо, наприкінці липня голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький у своєму Telegram написав, що Головне управління Державної податкової служби у Львівській області непрозоро та у «ручному режимі» відшкодовує кошти суб’єктам господарювання. Зокрема, до ЛОВА неодноразово звертались підприємці через незрозуміле ухвалення рішень податкової служби в «ручному режимі» щодо відшкодування ПДВ тому чи іншому суб’єкту господарювання.

Натомість тодішній в.о. керівника ГУ ДПС Львівщини Андрій Щербак не відповідав прямо на запитання про діяльність цих компаній і традиційно скеровував журналістів до правоохоронців. За його словами, якщо підприємству відшкодували податок, то ознак фіктивності воно не має. А в разі підозри з боку податкової, є рішення суду, яке фіскали не можуть не виконати й змушені повернути ПДВ. Більше про ситуацію з податковою читайте тут.

Але у середу, 21 грудня, новим очільником Львівської ДПС став Флис Андрій Степанович. Він змінив відстороненого Андрія Щербака з командою. Водночас голова ЛОВА нагадав, що Бюро економічної безпеки (БЕБ) розкрило чергову злочинну схему відшкодування ПДВ: у компаній відомого львівського бізнесмена вилучили понад 25 млн грн готівкою. Фірма завдала державі збитків у вигляді незаконного бюджетного відшкодування ПДВ майже на 35,4 млн гривень. Це своєю чергою не міг не помітити Андрій Флис.

Тому очільник Львівської ОВА Максим Козицький розкритикував нардепа і голову Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева щодо його «переможного» допису про відсторонення керівництва Львівської податкової. Крім того, Гетманцев хоче виправдати корупцію у Львівській податковій і пов’язує керівництво ЛОВА з ОПЗЖ. Втім сам Гетманцев має тісні зв’язки з людьми із російських спецслужб.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності