Львівська податкова зобов'язана пояснити Мінфіну ситуацію зі зловживанням податками

Львівська податкова зобов'язана пояснити Мінфіну ситуацію зі зловживанням податками

Стосовно того, чи будуть ухвалюватися кадрові рішення, як наслідок скандалу, в Міністерстві фінансів додали, що це в межах компетенції податківців

Львівську податкову зобов'язали пояснити ситуацію щодо питання відшкодування податку на додану вартість на Львівщині.

Про це йдеться у відповіді Мінфіну на відповідний запит ТСН.ua.

Міністерство фінансів повідомило, що ДПС має надати ґрунтовну відповідь заявнику та в копії Мінфіну.

"ДПС здійснює відомчий контроль за додержанням вимог законодавства, виконанням службових, посадових обов’язків в її територіальних органах. Зокрема, голова ДПС вирішує в установленому порядку питання щодо заохочення та притягнення до дисциплінарної відповідальності керівників та заступників керівників її територіальних органів", — відповідає Мінфін на інформаційний запит журналістів.

Водночас, стосовно того, чи будуть ухвалюватися кадрові рішення, як наслідок скандалу, в Міністерстві додали, що це в межах компетенції податківців.

"ДПС здійснює добір кадрів на посади керівників і заступників керівників її територіальних органів. Зокрема, голова ДПС призначає на посаду та звільняє з посади керівників (за погодженням з міністром фінансів) і заступників керівників територіальних органів ДПС. Таким чином, зазначене питання належить до компетентності ДПС", — пише Міністерство.

Разом із тим журналісти львівського видання "Діло" дізналися, що серед підприємств, які отримали компенсацію ПДВ у регіоні, є ТОВ "Речстиль" та ТОВ "Експертторг Плюс", які очолює Діана Ходак. Як виявилося, діти жінки вперше чують, що їхня матір очолює такі підприємства.

Магазин-склад товариства "Експертторг Плюс" зареєстрований у липні цього року і мав би займатися продажем овочів та фруктів. Водночас підприємство має склад, інформацію про який підприємці подали лише у липні.

"З усієї зібраної інформації ми можемо зробити висновок, що скоріш за все Діана Ходак є підставною особою і насправді не керує двома підприємствами. Але цим фірмам держава відшкодовує десятки мільйонів гривень ПДВ. Така ситуація може свідчити про участь цих підприємств у шахрайських схемах. Все це є ознакою порушення закону", — пишуть журналісти.

Нагадаємо, наприкінці липня голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький у своєму Telegram написав, що Головне управління Державної податкової служби у Львівській області непрозоро та у “ручному режимі” відшкодовує кошти суб’єктам господарювання.

До ЛОВА неодноразово звертались підприємці через незрозуміле ухвалення рішень податкової служби в “ручному режимі” щодо відшкодування ПДВ тому чи іншому суб’єкту господарювання.

В.о. керівника ГУ ДПС Львівщини Андрій Щербак не відповідає прямо на запитання про діяльність цих компаній і традиційно скеровує журналістів до правоохоронців. За його словами, якщо підприємству відшкодували податок, то ознак фіктивності воно не має. А в разі підозри з боку податкової, є рішення суду, яке фіскали не можуть не виконати і змушені повернути ПДВ. Більше про ситуацію з податковою читайте тут.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності