• Головна
  • Новини Львова
  • "Знищити та врятувати": у Львові презентували фільм LVIV.MEDIA про полковника ГУР Олега Бабія

"Знищити та врятувати": у Львові презентували фільм LVIV.MEDIA про полковника ГУР Олега Бабія

"Знищити та врятувати": у Львові презентували фільм про полковника ГУР Олега Бабія

Прем’єра фільму про Героя України — у п’ятницю 17 травня о 19:00 на youtube каналі LVIV.MEDIA

У Львові 16 травня відбувся допрем'єрний показ фільму про Героя України Олега Бабія "Знищити та врятувати. Полковник ГУР Олег Бабій", авторства журналістики LVIV.MEDIA Марії Шиманської.

На показ завітало понад сімдесят гостей і зокрема родина Героя України Олега Бабія, який зі своїми хлопцями пройшов 600 км по території Росії та знищив три ворожі бомбардувальники. Полковник Олег Бабій загинув під час цієї спецоперації, прикриваючи відхід побратимів.

Герой України Олег Бабій

19 серпня 2023 року у Росії заявили про атаку на військовий аеродром “Сольці” у Новгородській області. Авіабазу атакували дрони коптерного типу. Тоді українським розвідникам вдалося повністю знищити один Ту-22M3, а два пошкодити.

Вони отримали надважливе завдання – зупинити численні авіаудари по мирних містах України. Завдання виконали”, – розповіли у ГУР. Однак, для Олега Бабія – командира, який прикривав відхід своїх, воно виявилося останнім. “Операція фактично повністю дестабілізувала роботу аеродромів і пунктів базування дальньої авіації”, – зазначили тоді у розвідці.

Повертаючись на підконтрольну Україні територію, розвідувальна група полковника Олега Бабія потрапила у засідку та вступила в нерівний бій з росіянами. У цьому бою, 30 серпня 2023 року, прикриваючи відхід своїх бойових побратимів, Олег Бабій зазнав смертельного поранення та загинув. За свій героїчний подвиг його нагородили званням Героя України з присвоєнням ордену “Золота зірка” посмертно.

Про фільм

У фільмі "Знищити та врятувати. Полковник ГУР Олег Бабій" мати та дружина Героя вперше публічно розповіли про нього, згадавши роки дитинства та юності Олега Бабія.

“Від народження він готувався до війська. Він колись сказав, що не бачить себе у цивільному житті, чітко розумів, що є ворог і його треба нищити”, — згадувала мати Героя України Тетяна Бабій.

Батько Героя, Іван Бабій, після допрем'єрного показу фільму про сина зазначив: “Дуже потрібні такі фільми, щоб пам’ятати хлопців та шанувати їхню пам’ять. Мене він вразив до глибини душі. Пишаюся своїм сином. Я виріс в сім’ї, де дід і батько, і прадід були патріотами. Вони завжди ставили вільну державу на перше місце. І мені завжди казали — велика честь померти за незалежність, за вільну Україну. Олег теж в тому виріс. Так ми й виросли з усвідомленням, що держава — понад усе”.

Заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Іван Собко після перегляду фільму зазначив: “Саме завдяки вчинкам таких людей сьогодні є Україна. Для мене це справжній герой України”.

На допрем’єрному показі також був присутній начальник управління освіти Львівської міської ради Андрій Закалюк, який зауважив, що рекомендує цей фільм до перегляду не лише школярам, але й вчителям та педагогам: ”Це історія від хлопчика, який захоплювався військовою справою, до Героя України з таким подвигом і такою його ціною. Це наші реалії. Але часом навіть складно повірити, що таке може бути. Тому це має пробачити кожен”.

Авторка фільму Марія Шиманська зазначила, що прагнула розповісти історію життя Олега Бабія — як він виріс зі звичайного хлопчика в героя України: “У нас була дуже велика відповідальність у першу чергу перед мамою, а також і перед дружиною Героя України, адже це перша їхня публічна розповідь про сина та чоловіка. Я дуже сподіваюся, що цей фільм знайде відгомін у серцях українців і змотивує нас ще більше підтримувати одне одного як словом та і ділом”.

Прем’єра фільму відбудеться 17 травня о 19:00 на youtube каналі LVIV.MEDIA

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності