• Головна
  • Новини Львова
  • Комісія фінансів міськради не дала грошей на зрізання майже 200 дерев на “Цитаделі”

Комісія фінансів міськради не дала грошей на зрізання майже 200 дерев на “Цитаделі”

Львів: майже 200 дерев планують зрізати на Цитаделі

Галицька райадміністрація хоче зрізати аварійні дерева, однак у міськраді відмовилися виділяти майже 700 тис. грн на ці роботи

У Львові на території історико-культурного комплексу “Цитадель” комунальники планують зрізати 191 дерево, мовляв, дерева в жахливому стані, деякі з них прогнили всередині, і є аварійними, попри те, що ззовні виглядають здоровими, повідомили у четвер, 25 квітня, у Львівській міській раді. Проте комісія з питань фінансів грошей на зрізання дерев не виділила, наголосила в коментарі LVIV.MEDIA голова комісії Наталія Шелестак.

Стан більшості дерев на “Цитаделі” аварійний

Як йдеться в повідомленні міськради, екоінспектори обстежили територію комплексу, розміром 22 га, ще у 2022 році і виявили, що стан більшості дерев — аварійний. Відтак прийняли рішення зрізати 191 дерево, які є в поганому стані.

“Починаючи з 2022 року, на замовлення Галицької районної адміністрації, аварійні дерева на території Цитаделі поетапно видаляють. Часто ці дерева є уражені серцевинною та прикореневою гниллю, грибами та омелою. Є також з підірваною кореневою системою чи завислі. Також серед них велика кількість сухостою. Тож усі вони визнані аварійними і потребують обов’язкового видалення насамперед задля безпеки мешканців,” — зазначили в управлінні екології та природних ресурсів.

Як зазначила садівниця Галицького району, де розташований комплекс “Цитадель”, більшість з дерев, які вже зрізали чи ще планують, зігнили зсередини, їхні гілки уражені омелою  , хоча вигляд вони можуть мати здоровий — із зеленою кроною

Статус земельної ділянки — не оформлений

За словами Наталії Шелестак, попри рішення комісії про аварійний стан дерев, грошей на обрізання — не виділили. Така послуга має обійтися місту у близько 700 тис. грн, попри те, уся нерухомість на “Цитаделі” перебуває у приватній власності. За словами Шелестак, благоустроєм цієї ділянки мають займатися саме власники споруд, однак через відсутність юридичного статусу землі, вони цього не виконують. Крім цього бізнеси не сплачують оренду через те, що земельна ділянка не оформлена.

“Для мене не зрозуміло як досі такий відомий об’єкт не має статусу земельної ділянки. В нас виходить так, що це не парк, який би зобов’язане було доглядати місто, не сквер. Там є купа чужої нерухомості, а оренда і податки — не сплачуються,” — зазначила Наталія Шелестак.

Наразі, за словами депутатки, відповідальність за обрізання дерев на території “Цитаделі” надали Галицькій районній адміністрації.

До слова, у червні 2021 року на вул. Грабовського, 11 під час прогулянки парковій зоні “Цитаделі” на 8-річного хлопчика впала гілка від дерева. Дитина отримала складну травму і була госпіталізована. Окрім того, у травні 2022 року на вул. Грабовського біля «Цитаделі» на автомобіль Volkswagen Jetta впало дерево. Власниця авто відсудила у Галицької РА 100 тис. грн на ремонт машини.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності