У львівському парку невідомі знищили усі кладки ікри жаб, які підлягають охороні

Жаба трав'яна

За знищення тварин передбачена відповідальність

У Львові у парку “Залізна вода” у струмку біля озера невідомі знищили практично усі кладки ікри жаби трав'яної (Rana temporaria Linnaeus), вбивши майже усе потомство жаб. Про це 10 квітня повідомили в Управлінні екології Львова.

“Земноводні — це тварини, які в умовах нашого клімату проявляють активність лише протягом теплої пори року: від ранньої весни до пізньої осені. Взимку вони впадають у стан заціпеніння і жодної активності не проявляють. Навесні першими з'являються найчисельніші з наших видів — ропуха звичайна і жаба трав'яна, які відкладають ікру у водоймах (ставках, озерах, калюжах, ровах тощо)”, — зазначив доцент кафедри Зоології ЛНУ ім. І.Франка, представник Львівської екологічної ради Остап Решетило.

Земноводні часто гинуть на тих стадіях розвитку, які є найвразливішими: ікра, пуголовки, метаморфи (молоді амфібії, які вперше покинули водойму). Тож в управлінні екології Львова закликають мешканців берегти земноводних, особливо на ранніх життєвих стадіях. “Адже пошкодження будь-якої зі стадій розвитку тварини розриває всю послідовність життєвого циклу і відтак підриває життєздатність всієї популяції”, — йдеться у повідомленні.

За знищення тварин передбачена відповідальність

А ще в управлінні нагадують, що за порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, які внесені до переліків рідкісних, або які мають особливу наукову, природоохоронну та іншу цінність, чи перебувають під загрозою зникнення передбачена адміністративна відповідальність.

В управлінні закликають усіх, хто став свідком жорстокого поводження з тваринами чи порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, звертайтесь у поліцію.

Жаба трав'яна (Rana temporaria) — земноводна тварина, один із представників роду бура жаба. Вид занесено до додатка III “Конвенції з охорони дикої флори й фауни та природного середовища існування в Європі” (категорія “види, що підлягають охороні”) та до “Червоного Списку хребетних Міжнародного союзу охорони природи (МСОП)”.

Нагадаємо, у Львові на Левандівському озері реанімували 12-кілограмового білого амура.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності