АМКУ виявив ознаки змови під час продажу одного з найдорожчих об’єктів у Львові

Майно “Львівдіпронафтохіму” на вул.Золотій,8

На повторному аукціоні за майно “Львівдіпронафтохіму” змагались відомі львівські бізнесмени. Однак переміг учасник, який зірвав перші торги

Антимонопольний комітет України під час моніторингу аукціону з продажу одного з найдорожчих об’єктів приватизації у Львові — майна ДП “Львівський державний інститут з проєктування нафтопереробних і нафтохімічних підприємств” — виявив інформацію, яка може свідчити про порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Про це LVIV.MEDIA стало відомо із власних джерел.

Йдеться про переможця повторних торгів — ТзОВ “Мостнафта", а також інших учасників: ТзОВ “Вел Буд Інвест”, приватне підприємство “Бутси Бест Прайс”, фізичної особи Ігоря Бобицького та ТзОВ ”Вояві-Школа”, яких підозрюють у змові.

Особи, пов’язані із теперішнім переможцем ТзОВ “Мостнафта" зірвали перші торги. У січні 2024 року переможець першого аукціону Богдан Стасів запропонував найвищу ставку 200 млн грн, однак не сплатив цю суму. Як стало відомо з аналітичної системи YouControl Богдан Стасів, був одним із співзасновників переможця повторних торгів ТзОВ “Мостнафта", однак у 2010 році вибув із їх складу.

Після цього, право на купівлю перейшло до учасника, який зайняв друге місце. Втім ТОВ "РОСТМОСТБУД" також не оплатило свою ставку — 195 млн грн. Зазначимо, що ТОВ "Ростмостбуд", належить Ростиславу Будинському та його батьку Зеновію Будинському. Він же ж є власником ТзОВ “Мостнафта", яке перемогло на повторному аукціоні.

За словами начальника РВ ФДМУ по Львівській, Закарпатській та Волинській областях Миколи Іщука, якщо АМКУ підтвердить змову учасників аукціону, то розслідування цієї справи можуть передати в прокуратуру.

“Це виставляється вже другий раз це підприємство. Перший раз найвища ставка складала 200 мільйонів. Вона була не сплачена, очевидно, що вона була завищена. Я розумію, що уже з огляду з тих речей, які коментують у ЗМІ і в соцмережах, і вже є певні запити громадсько активних людей, до того що там є можливо імовірна змова учасників аукціону. Якщо АМКУ почне розслідування, то це не буде підставою для призупинення процедури підписання договору купівлі-продажу. Я думаю, що на АМКУ перевірка не завершиться”, — пояснив Микола Іщук.

Ставки учасників під час повторних торгів

Після того, як переможці першого аукціону не сплатили своїх ставок, майно “Львівдіпронафтохіму” 25 березня виставили на повторні торги. У них взяли участь сім підприємств. Ось їхні кінцеві ставки:

  • ТзОВ “Мостнафта" (переможець) — 70 млн 70 тис. грн
  • ФОП Ігор Бобицький — 67 млн грн
  • ТзОВ “Вел Буд Інвест” — 30 млн грн
  • Приватне акціонерне товариство "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна академія управління персоналом" — 30 млн грн
  • Приватне підприємство “Бутси Бест Прайс” — 10 млн 160 тис. грн
  • ТзОВ ”Вояві-Школа” — 3 млн 700 тис. грн
  • ТзОВ “Енвіл-спорт” — 295 тис. 260 грн

Нагадаємо, що учасники боролись за приватизацію майна Львівського державного інституту з проектування нафтопереробних і нафтохімічних підприємств, який розташований у Львові на вулиці Золота, 8. До лоту, який виставили на аукціон входить близько 270 активів та два авто, однак найважливішими об’єктами є дві виробничі будівлі з прибудовою та земля. Площа земельної ділянки — 0,54 га, а загальна площа нерухомого майна — 6,1 тис. кв. м. Тобто, переможець торгів може придбати ці будівлі майже по 300 доларів за квадратний метр, не враховуючи вартості землі та інше майно.

За майно змагались відомі бізнесмени

За даними аналітичної системи YouControl ТзОВ “Мостнафта" створили 25 років тому у місті Мостиська, а його власником є Зеновій Будинський.

Учасник торгів, який зайняв друге місце ФОП Ігор Бобицький зареєстрував свою діяльність 17 років, однак він закрив ФОП, а місяць тому перед початком торгів заново зареєстрував ФОП у тому ж місті, що і раніше: Горохові (неподалік Луцька) . Його основний КВЕД — роздрібна торгівля одягом у спеціалізованих магазинах.

Журналісти LVIV.MEDIA намагалися дізнатися у Ігоря Бобицького звідки у нього кошти на приватизацію майнового комплексу, однак він відмовився коментувати свою участь у аукціоні

“Я можу дати вам свою людину яка вам пояснить і розкаже (звідки гроші). Яка вам різниця? Для того є податкова і спеціальні служби, які тим займаються і їм я можу надати свою фінансову звітність, а не вам. Я планую будувати там те, що всі будують. Чому ті серйозні будівельні фірми не виграли аукціон? Якщо люди хочуть продати по нормальній ціні, були пропозиції, чому вони не давали пропозиції? Якби продали за тисячу гривень тоді були б питання, а якщо запропонували нормальну ціну, то які питання?”, — заявив у коментарі LVIV.MEDIA Ігор Бобицький.

Будівельну фірму ТзОВ “Вел Буд Інвест” (третє місце на аукціоні) створили понад три роки тому, її бенефіціарним власником є Петро Зубик, який, ймовірно є племінником відомого львівського забудовника та колишнього народного депутата від Партії регіонів Володимира Зубика. Так припустило у 2012 році видання “Високий замок”. Зазначимо, що Володимир Зубик володіє компанією “Інтергал Буд”, яка звела у Львові житловий комплекс “Семицвіт” на вул. Шевченка, 60. Саме неподалік цього ЖК розташована ділянка “Львівдіпронафтохіму”, яку продають на аукціоні. До слова, ТзОВ “Вел Буд Інвест” зареєстроване за адресою будинку, який входить у ЖК “Семицвіт”.

Приватне акціонерне товариство "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна академія управління персоналом" (четверте місце) заснували 32 роки у Києві, його основний вид діяльності: вища освіта, а власниками є Георгій Щокін та, ймовірно, його син Ростислав Щокін.

Приватне підприємство “Бутси Бест Прайс” (п’яте місце) створили понад 4 роки тому у Львові, його власницею є Наталія Михайлів. Займається компанія роздрібною торгівлею, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу інтернет. Наталії Михайлів також належить ТзОВ приватне підприємство “БК Континент” яке зводить ЖК “Континент” у Сокільниках.

ТзОВ ”Вояві-Школа” (шосте місце) заснували у Львові понад 11 років тому, займається воно дошкільною освітою, а власником фірми є відомий львівський бізнесмен, народний депутат ВРУ попереднього скликання Ігор Васюник, який пройшов до Верховної Ради на виборах у 2014 році від Народного фронту, а у 2020 році балотувався на посаду міського голови Львова.

Ще одна київська фірма ТзОВ “Енвіл-спорт”, яку зареєстрували понад 17 років тому та належить Івану, Марії та Анатолію Дробот.

Майно інституту перебуває під арештом

Окрім того, у суперечку за майно "Львівдіпронафтохіму" втрутився ще один учасник - ТОВ "Техно інтелект інвест", яке орендує будівлі державного підприємства. Минулого року орендар намагався через суд отримати право на викуп цих приміщень, однак Верховний суд відмовив у позові. У січні 2024 року "Техно інтелект інвест" звернулось до господарського суду Києва з клопотанням накласти арешт на приміщення "Львівдіпронафтохіму" та заборонити ФДМУ виставляти їх на продаж - для забезпечення свого нового позову.

Суд задовольнив клопотання частково: арешт на будівлі наклав, але продавати їх не заборонив. То ж хто б не став власником нерухомості, йому доведеться вирішувати суперечку із орендарем будівель. Власником ТОВ "Техно інтелект інвест" є Тузяк Юрій Дмитрович.

Як пояснив Микола Іщук, своїм орендар через суд хотів отримати право на викуп нерухомості не єдиним майновим комплексом, а окремим майном. Однак це орендоване майно складає 80% від загальної кількості квадратних метрів нерухомості на цій локації.

“Перше питання — такий варіант приватизації залишить залишок майна у державній власності. Він занизить дуже сильно ціну цього приміщення. Він дійсно розташований і побудований так, що це дійсно є єдиний майновий комплекс. Його не можна розглядати як окреме майно. Його треба реалізовувати як єдиний майновий комплекс”, — додав Іщук.

Крім цього він наголосив, що цей арешт не призупиняє процесу приватизації, тому об’єкт цілком законно виставили на аукціон і орендар має право продовжити право оренди з новим власником до того часу, який вказаний в укладеному договорі оренди.

“Але якщо є така велика кількість учасників на ринку, то я думаю, що всі розуміють ці складності, і враховуючи потенційну інвестиційну привабливість цього об'єкту люди беззаперечно готові йти на такі обставини”, — припустив Микола Іщук.

Історія торгів

Нагадаємо, Перші торги із приватизації державного підприємства “Львівдіпронафтохім” відбулися у січні 2024 року зі стартовою ціною 588 тис. грн. У аукціоні взяли участь 33 учасники. Переможцем торгів став Богдан Стасів із найвищою ставкою у 200 млн грн. Втім він не сплатив цю суму, тому право на купівлю перейшло до учасника, який зайняв друге місце. Втім ТОВ "РОСТМОСТБУД" також не змогло оплатити свою ставку — 195 млн грн.

Тому лот виставили на повторні торги 14 березня вже зі зменшеною стартовою ціною — 294 тис. грн.

Повторний аукціон з приватизації відбувся 25 березня 2024 року. Цього разу у торгах взяло учать 7 учасників. Усі учасники сплатили майже по 60 тис. грн гарантійного внеску, а перемогло пов’язане з переможцями першого аукціону ТзОВ “Мостнафта" яке запропонувало найвищу ставку 70 млн грн.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності