Верховний Суд визнав незаконним будівництво готелю на площі Міцкевича у Львові

Верховний Суд визнав незаконним будівництво готелю на площі Міцкевича у Львові

Історичний центр Львова, внесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО, має історико-культурне призначення, і міська влада не може його змінювати

Верховний Суд України визнав протиправним та скасував рішення Виконкому Львівської міської ради про містобудівні умови і обмеження на будівництво готелю на площі Міцкевича. Оскільки площа Міцкевича входить до пам’ятки «Львів – Ансамбль історичного центру», суд вирішив, що землі, на яких розташована ця пам’ятка, за законом мають історико-культурне призначення, і органи місцевого самоврядування не мають права його змінювати. Про це повідомила пресслужба Верховного Суду у вівторок, 27 лютого.

У 2020 році Львівська міська рада дозволила ТОВ “Центр розвитку нерухомості” збудувати на площі Міцкевича, 9 готель з адміністративно-торговими приміщеннями та підземним паркінгом. Після цього Львівська обласна організація Національної спілки художників України та Український національний комітет Міжнародної ради з питань пам`яток і визначних місць подали позов до суду, вимагаючи визнати це рішення міської ради незаконним та скасувати його.

“В обґрунтуванні позову зазначалося, що площа Міцкевича розміщується в межах історичного ареалу Львова та на території об’єкта, внесеного до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і що за вказаною адресою розташована пам’ятка культури національного значення. Розміщення готелю не відповідає категорії земель історико-культурного призначення”, — розповіли у Верховному Суді.

Земельна ділянка разом з пам’яткою, яка на ній розташована, — фундаментами, фрагментами стін та залишками підвальних приміщень житлового будинку 1839 року, — належать до об’єкта всесвітньої спадщини “Львів – Ансамбль історичного центру“. У зв’язку з цим, для будівництва готелю потрібно було отримати дозвіл від Міністерства культури України, а також від органу управління об`єктом всесвітньої спадщини — ЮНЕСКО. Крім того, у 2014 році методична рада Міністерства культури вирішила, що будинок, який раніше був на цій ділянці, необхідно відтворити в його історичному вигляді.

Розглянувши всі матеріали справи, Суд визнав рішення виконкому Львівської міської ради про затвердження містобудівних умов та обмежень для будівництва готелю на площі Міцкевича незаконним.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності