• Головна
  • Новини Львова
  • На форумі у Львові обговорили якість психосоціальних послуг військовим та їхнім сім’ям

На форумі у Львові обговорили якість психосоціальних послуг військовим та їхнім сім’ям

На форумі у Львові обговорили якість психосоціальних послуг військовим та їхнім сім’ям

До обговорення долучилися представники громад, керівники міської та обласної адміністрацій, а також заступники міністрів України

У п’ятницю, 9 лютого у Львові відбувся форум “Психосоціальні послуги”. Під час форуму представники громад Львівщини, керівництво міської ради, обласної адміністрації та представники міністерств України обговорили труднощі, які виникають при наданні послуг соціальної підтримки вразливим групам людей та стратегії розвитку й покращення цієї системи в майбутньому.

Зокрема, під час брифінгу начальник Львівської ОВА Максим Козицький розповів, що в області проведуть спеціальні навчання для працівників ТЦК, щоб підвищити їхню кваліфікацію, та впевнитися, що вони зможуть повною мірою надавати соціальних послуг та послуг психологічної підтримки. Це допоможе забезпечити кращу якість та доступність цих послуг.

“Наступного тижня ми оберемо три громади, які першими братимуть участь у цьому експерименті. Ми спробуємо зробити з центрів комплектування та соціальної підтримки таку ж мережу, яку вдалося зробили з центрів надання адміністративних послуг. Сподіваємося, що зможемо повністю представити функцію соціальної підтримки для військових, ветеранів та їхніх сімей”,  — зазначив Максим Козицький..

Заступниця міністра соціальної політики України Уляна Токарєва розповіла, що зараз для забезпечення належної підтримки внутрішньо переміщених осіб, військовослужбовців, ветеранів і їхніх родин, міністерство створює Центри Життєстійкості. Це безбар’єрні простори, де людям надають психологічну підтримку  — індивідуальну та групову,  — а також допомагають вирішувати характерні для них проблеми. Проте вона також наголосила на потребі підвищення кваліфікації працівників центрів територіального комплектування та соціальної підтримки.

“Ми маємо сконцентруватися на тому, щоб надавати сім’ям необхідну підтримку, посилюючи спроможність тих людей, які працюють в цій системі. Ми починаємо програму з навчання працівників та працівниць ТЦК та СП, які відповідають саме за соціальну підтримку. Навчання триватимуть протягом найближчих кількох місяців”,  — зазначила Уляна Токарєва. Вона також розповіла, що під час навчань особливу увагу приділятимуть питанням інформування та допомоги з протезуванням і реабілітацією, а також допомоги родинам військовослужбовців, які перебувають у полоні, або ж зникли безвісти.

Заступниця міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Оксана Сивак зазначила, що міністерство під час розробки стратегії розвитку орієнтується не лише на надання послуг, а на створення нових можливостей для ветеранів та ветеранок.

“Сьогоднішня дискусія з представниками громад була дуже цінною, адже те, що формується на центральному рівні  — це добре, але воно має реалізовуватися і на місцевому рівні. Наші ветерани повернуться саме в громади, тож на рівні громад та місцевої влади ми маємо бути гідними того, щоб їх зустріти. Ми маємо створити ті умови та можливості, які допоможуть їм реінтегруватися та повернутися в соціальне життя, отримати роботу, за потреби, змінити свою професію, здобути освіту, чи нову спеціальність, адаптувати робоче місце та місце проживання”,  — наголосила Оксана Сивак.

Також заступниця міністра зазначила, що міністерство у справах ветеранів України працює над впорядкуванням системи надання соціальних послуг. Пріоритетом є те, щоб зробити її зрозумілою і доступною, насамперед для ветеранів чи ветеранок та для членів їхніх родин.

Начальник Управління соціального супроводу військовослужбовців Генерального штабу ЗСУ Ярослав Калініченко зазначив, що такі державні ініціативи — це можливість показати нашим військовим, що держава піклується про їхніх рідних поки вони виконують бойові завдання. “Щодо соціальної складової для військовослужбовців, то ми впроваджуємо нові посади, проводимо спеціальні навчання соціальних працівників, які працюватимуть не лише з військовими, а й безпосередньо контактувати з їхніми сім’ями. Не тільки військові мають дбати про себе, це має бути спільним зусиллям з державою”, — додав Ярослав Калініченко.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності