У Львові відбувся галузевий форум про надрокористування і його вплив на довкілля

Участь у форумі взяли понад 400 учасників

У Львові 27 квітня відбувся галузевий форум «Екотрансформація надрокористування-2023: законодавство, рішення, кращі практики», до якого долучилися понад 400 учасників.

Спікери вважають, щоб створити новий поштовх ринку надрокористування, недостатньо ухвалити зміни до законодавства – вкрай важливо, щоб закон запрацював, а європейські механізми в Україні не набували ознак імітації змін. Саме для цього у Львові Асоціація професіоналів довкілля PAEW у партнерстві з «Офісом сталих рішень» і за підтримки Групи «Західнадрасервіс», Геологічної інвестиційної групи та ряду асоціацій провели форум-платформу, де спільно з ключовими учасниками ринку було напрацьовано рішення для прискорення реформи. Форум зібрав: понад 400 учасників онлайн та понад 100 учасників офлайн.

На форумі спікери обговорили реформу надрокористування, податкові та законодавчі аспекти. Однією з тем форуму стала оцінка впливу на довкілля, яка є важливим інструментом для реалізації проєктів у сфері надрокористування.

За словами екологині групи компаній «Західнадрасервіс» Марії Лопушанської, дуже важливим питанням в оцінці впливу на довкілля є співпраця з органами місцевої та державної влади. Після введення воєнного стану в Україні велика кількість інформації стала закритою та недоступною. Зокрема, стала недоступна Публічна кадастрова карта.

«Хорошими друзями для підприємців стають органи влади, до яких можна звертатися із запитами та отримувати більш детальну інформацію», - зазначила Марія Лопушанська.

Серед іншого, як зазначила екологиня групи компаній «Західнадрасервіс», під час планування своєї діяльності бізнес повинен бути екосвідомим та при здійсненні діяльності саме екологічні та зелені технології повинні супроводжувати бізнес.

«Будь-який бізнес повинен бути екосвідомим і враховувати компоненту довкілля під час планування своєї діяльності. Для прикладу, якщо планується діяльність в галузі надрокористування — буріння свердловин або розроблення карʼєру — у першу чергу потрібно визначити всі екологічні обмеження цієї діяльності, згідно з чинним українським законодавством», - сказала Марія Лопушанська.

Також на форумі обговорили зміни до правил надрокористування, що були запроваджені після ухвалення відповідних законодавчих змін і спрямовані на реформування цієї галузі економіки.

Також, за словами спікерів, норми закону, який запустив реформу надрокористування в Україні, мають підвищити інвестиційну привабливість. Власне, їхній характер спрямований на сталий розвиток і підвищення інвестиційної привабливості не лише в напрямку надрокористування, але і у будь-якій сфері господарської діяльності.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року Володимир Зеленський підписав євроінтеграційний закон щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами. Документ модернізує державне регулювання надрокористування. Документом запроваджується методика для контролюючих органів зі здійснення розрахунку розміру збитків через незаконний видобуток. Це дозволить протидіяти незаконному видобуванню надр. Детальніше читайте за посиланням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності