Що змінить закон про надрокористування: експертка назвала основні переваги

Надрокористування. Фото - з мережі

Змінені норми в законодавстів роблять наглядові процедури у надкористуванні значно прозорішими

Норми закону, який запустив реморму надрокористування в Україні, має підвищити інвестиційну привабливість.

Про це під час пресконференції “Екотрансформація надрокористування: роль держави, бізнесу і громад” у Львові заявила Людмила Циганок, президентка Professional Association of Environmentalists of the World (PAEW), передає кореспондент LVIV.MEDIA.

«Загалом характер абсолютної більшості норм закону, що запустив реформу надрокористування, спрямований саме на сталий розвиток і підвищення інвестиційної привабливості не лише в напрямку надрокористування, але і у будь-якій сфері господарської діяльності. Екотрансформація - це наскрізна задача, яка дозволить будь-яку реформу зробити сталою та ефективною.

Звісно, цифровізація - це позитивний момент створення єдиної державної геоінформаційної системи користування надрами, в тому числі, Держреєстру спецдозволів та електронного кабінету надрокористувача. Безумовно, важливе чітке визначення строку для ухвалення рішення для надання або відмов у наданні спецдозволу, а також скорочення дозвільних документів регулювання питань встановлення сервітутів на земельні ділянки для потреб надрокористування», - зазначила Людмила Циганок.

Перелічені вище норми в законодавстів дерегулюють дозвільні наглядові процедури у сфері надкористування і робить їх значно прозорішими.

«Практики, люди, які працюють у цій сфері, знають, що є безліч перепон, крім, звісно, війни, яку ми не можемо не розглядати сьогодні. Але і після нашої перемоги ми маємо виклики, які потрібно разом долати», - констатувала президентка Professional Association of Environmentalists of the World (PAEW).

Довідка

Мета реформи – досягнення енергетичної незалежності України від імпортних поставок природного газу та інших видів мінеральної сировини, покращення якості та збільшення прозорості надання адміністративних послуг у сфері надрокористування та наближення українського законодавства до законодавства ЄС.

Чотири ключових зміни до нормативно-правових актів: скасовано плату за продовження строку дії спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами, виключено наявність податкових боргів із переліку підстав для відмови у продовженні строку дії дозволу та внесення змін до нього, спрощено порядок погодження місцевими органами влади ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон, запроваджено можливість проведення електронних аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності