Зеленський підписав закон про надрокористування: деталі

видобуток

Законом запроваджуються зміни у сфері використання надр України

Володимир Зеленський підписав євроінтеграційний закон щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами. Документ модернізує державне регулювання надрокористування.

Про це повідомляють у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

Документом запроваджується методика для контролюючих органів зі здійснення розрахунку розміру збитків через незаконний видобуток. Це дозволить протидіяти незаконному видобуванню надр. Також до надрокористування не допускатимуть підсанкційних осіб та резидентів держави-агресора.

Також законом передбачаються такі зміни для бізнесу:

  • спрощуються дозвільні процедури;
  • скасовуються дублюючі дозволи;
  • зменшується кількість випадків, які вимагають надання висновків Міндовкілля;
  • спецдозвіл можна буде отримати втричі швидше та розпочати видобуток вже через 5 місяців;
  • впроваджуються наскрізні ліцензії, тобто можливість отримати один дозвіл одразу і на геологічне вивчення, і на видобування корисних копалин;
  • вводиться можливість отримання поза аукціоном спецдозволу на користування надрами для корисних копалин місцевого значення для власників земельних ділянок, в межах яких розташована ділянка надр площею до 25 га.

Зміни, які впроваджуються законом, передбачають розв'язання проблем «сплячих ліцензій». Так, закон забороняє продовження дії спецдозволів, якщо видобуток становить менш як 1% від затверджених запасів. Винятком будуть «сухі» свердловини.

Встановлюється плата за продовження дії ліцензії, якщо видобуток становить менше 5% затверджених запасів. Винятком є дотаційні вуглевидобувні компанії, нафти і газу.

Також «малим кодексом про надра» закріплюються стабільні правила гри, а саме:

  • зупинення дії ліцензії у судовому порядку за позовом Держгеонадр, у позасудовому — через санкції або видобування без необхідних документів;
  • зупинення виконання робіт за поданням органів державного нагляду;
  • продовження дії спецдозволів на період воєнного стану + 3 місяці (безоплатне для видобування);
  • анулювання ліцензій у судовому порядку, крім підстав, що не вимагають судового розгляду.

Документом впроваджується цифровізація та доступ до геологічної інформації. Йдеться про створення єдиного державного порталу з можливістю подання документів та звітності виключно через е-кабінет.

Крім того, закон впроваджує економічний паспорт, який дозволить українцям отримати частину доходу від ренти за користування надрами.

Нагадаємо, раніше естонська компанія Fermi Energia і львівська компанія «Еко-Оптіма» підписали угоду про вивчення можливостей розміщення малого модульного реактора в Україні. Компанії планують співпрацювати у потенційному розгортанні малих модульних ректорів, у тому числі з потенціалом у галузі централізованого теплопостачання та технічної взаємодопомоги.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності