• Головна
  • Новини Львова
  • Уявні шоломи і дрони. Як шахрайка зі Львівщини ошукала військових на сотні тисяч гривень

Уявні шоломи і дрони. Як шахрайка зі Львівщини ошукала військових на сотні тисяч гривень

Уявні шоломи і дрони. Як шахрайка зі Львівщини ошукала військових на сотні тисяч гривень

Львівські прокурори передали до суду справу 26-річної жінки, яку обвинувачують у шахрайстві. За даними слідства, так звана продавчиня інтернет-магазину ошукала щонайменше вісьмох військових на майже 365 тис. грн. Шахрайка брала повну передплату за дрони та амуніцію на картку, але не відправляла товар.

Попри те, що прокуратура не повідомила імені обвинуваченої, ошукані військові впізнали на оприлюдненому правоохоронцями фото, Анну Деревянкіну і звернулися до редакції LVIV.MEDIA. Військові, чиї прізвища ми не можемо назвати зі зрозумілих причин, розповіли, що попри кримінальне провадження, шахрайка досі активна в мережі та керує інтернет-магазином “Одяг українських богів”.

Амуніція на 40 тисяч гривень

Військового Микиту Л. з Харкова Деревянкіна ошукала на 40 тис. гривень. Ще у червні 2023 року чоловік замовив у магазині два однакові комплекти військової амуніції для себе та побратима. Замовлення у військового прийняла сама Анна. Жінка перепитала розміри, за якими підбиратиме шоломи для військових, і домовилася з покупцями надіслати посилку не пізніше, ніж за 10 днів. Вона надала номер своєї банківської картки і військові перерахували на неї 40 тисяч гривень.

Проте у домовлений час посилка до військових не прийшла. Коли Микита Л. вимагав пояснень, то щоразу чув від шахрайки іншу історію.

Продавець спершу сказала, що не встигла його доставити в терміни, потім, начебто, відправила помилково іншій людині. Згодом з’ясувалося, що моє замовлення, наче б то, вкрали на пошті. І так тривало майже три місяці”, — розповів Микита. До серпня він все ще чекав на свої замовлення, але згодом почав просити повернути йому гроші.

Я намагався йти назустріч і дати людині час відправити нам нашу покупку, але постійно відбувалося щось таке, що вже важко назвати збігом обставин”, — каже чоловік. Згодом Анна просто перестала відповідати на повідомлення Микити. Жінка повернулася до листування лише у жовтні, після того, як військовий написав, що звернеться до правоохоронців. Вдала здивовану, що гроші досі не прийшли на картку Микити й зникла до листопада.

В кінці осені чоловік написав жінці вже на інший месенджер. А вона далі продовжувала обіцяти повернути гроші з дня на день. Тож військовий звернувся із заявою до поліції.

Уявні дрони для військових

Як з’ясувалося, Микита не єдиний військовий, якого обдурили у цьому інтернет-магазині. У листопаді минулого року в Instagram з’явилося відеоповідомлення з посиланням на інтернет-магазин “Одяг українських богів” та Анну Деревянкіну. У ньому йшлося, що військові замовили у магазині дрон за 43 тисячі гривень, проте не отримали його.

Купував у Деревянкіної дрон і Юрій К. з Івано-Франківська. Анна взяла з чоловіка загалом 190 тис. гривень за MAVIK 3T (спершу 50, а потім ще 140 тисяч гривень). Підприємиця попросила скинути гроші на рахунок свого знайомого Адріана Хоружого. Згодом вона підтвердила Юрію К., що гроші надійшли.

Вже пів року ані Анна Деревянкіна, ані Адріан Хоружий не повертають гроші та не надсилають куплений товар. Листування з Анною триває до цього часу. Жінка спершу пропонувала повертати кошти частинами, а коли дізналася, що Юрій звернувся в поліцію, то відмовилася їх віддавати.

І таких випадків з Анною Деревянкіною чимало. Ошукані покупці знаходять один одного у мережі, розповідають свої історії, і всі вони схожі одна на одну. Є й ті, кому, після місяців перемовин з “продавчинею”, все ж вдалося повернути свої гроші. Проте чимало тих, хто цього ще не домігся.

“Митець” із бази шахраїв

На своїй сторінці в Instagram Анна Деревянкіна зазначила, що вона “митець”. Поміж особистих фото публікує світлини з дронами та подяку від командира військової частини. Окрім того, оголошує збір грошей на потреби ЗСУ.

Якщо пошукати Анну Деревянкіну в мережі, то одразу ж можна перейти у базу шахраїв. Там теж є повідомлення від ошуканих нею людей. Також в Instagram можна знайти дописи, де покупці скаржаться, що Анна відправила їм вживаний товар, замість обіцяного нового.

І хоч в прокуратурі вже повідомили, що судитимуть Анну Деревянкіну за шахрайство, її магазин “Одяг українських богів” не припиняє працювати. Після публікації від прокуратури на сторінці крамниці у Telegram жінка запостила кілька оголошень про продаж шоломів та зимових комплектів одягу для військових.

Журналісти LVIV.MEDIA намагалися додзвонитися до Анни Деревянкіної, щоб отримати її пояснення. Проте всі дзвінки до неї переадресовуються на автовідповідач. Не вдалося зв’язатися і з Андріаном Хоружим. Поточний стан його мобільного рахунку не дозволяє прийняти дзвінок. А це може свідчити, що чоловік зараз за кордоном.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності