Дружини й матері полеглих військових організували у Львові виставку своїх картин

Малювати картини жінкам допомагали професійні художники, фото з сайту Львівської облради

Виставка триватиме до 15 січня в Палаці мистецтв

У межах всеукраїнського проєкту «Жива. Справжні історії кохання» у Львівському палаці мистецтв презентували 20 мистецьких полотен, які створили дружини й матері загиблих на війні військовослужбовців зі Львова, Луцька, Нововолинська та Києва. До цього жодна з жінок картин не малювала, повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Як йдеться в повідомленні, картини доповнені історіями про життя чоловіків, батьків і синів. Жінки, які малювали картини, закликають відвідувачів читати ці історії, «бо кожна із них є дуже важливою. Найголовніше — не забувати, що війна триває. І далі воюють чиїсь чоловіки та сини. Їм потрібна допомога, щоби закінчити цю війну раз і назавжди», — сказала одна з художниць Олеся Скальська.

Як сказано в повідомленні, за рік проєкту жінки з різних міст України з допомогою професійних художників написали понад 100 робіт. Жодна з жінок не малювала і не тримала раніше пензля у руках. А тепер кілька з них створили по декілька полотен.

«Проєкт не про смерть, а про кохання. За кожною роботою – історія любові, яку потрібно дивитись і читати. Війна зруйнувала родини, в яких жило кохання. У когось кілька місяців, а в когось – двадцять років. Ці роботи залишаються в родині як сімейна реліквія. Я спілкувалася з кожною із учасниць. Вони кажуть, що, на жаль, ані психологи ані антидепресанти не допомагають, а створення картин – допомагає. Також допомагають люди, які поряд у важкий момент, коли втрачено рідних. Це коло дівчат, які пережили теж саме», — зазначила засновниця і кураторка проєкту Олена Сокальська.

Мистецький проєкт отримає продовження у книжці, яку готує до друку «Видавництво Старого Лева» у січні 2024 року. Крім того, під час виставки організовано збір коштів від благодійного фонду «Сучасна Україна», який закуповує художні матеріали для проєкту і від фонду «Із янголом на плечі» для реабілітації жінок, які побували у російському полоні. Виставка триватиме до 15 січня 2024 року на другому поверсі Львівського палацу мистецтв, за адресою: Львів, вулиця Коперника, 17.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності