У Львівській спецшколі для дітей із вадами зору відкрили кімнати-музеї

У Львівській спецшколі для дітей із вадами зору відкрили кімнати-музеї

На Львівщині з понад тисячі шкіл 200 мають власні музеї

У Львівській спеціальній школі №100, що по вул. Івана Франка,119, відкрили кімнати-музеї. З 1845 року ця школа працювала як заклад для незрячих дітей, а 135 років тому її визнали однією з найкращих у Європі.

Про це у коментарі LVIV.MEDIA розповів директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

У кімнатах-музеях зібрали експонати, які розкажуть про майже 180-річну історію школи. Кімнати облаштували працівники школи за підтримки батьків учнів та благодійників.

«Ця школа для людей з особливими освітніми потребами й вона створена для дітей, які мають вади зору. Все навчання побудоване так, щоб забезпечити їм максимально комфортні умови. Ті умови, які не можна забезпечити у будь-якій середній школі, тому що потрібно зібрати фахівців і дати дітям все необхідне», - сказав Олег Паска.

Тоді як начальник Львівської ОВА Максим Козицький подякував вчителям закладу, за те, що вони вкладають доброту у дітей, та знання і працю, які педагоги скеровують на них.

«Ці знання дуже важливі, адже вони даються дітям, які будуватимуть справжню Україну. Діти, вчіться, будь ласка, а ми зробимо все, щоб Україна стала для вас країною можливостей», - сказав Максим Козицький.  

Зазначається, що для того, щоб викладати тут, вчителі проходили підготовку у Відні, Празі, Парижі та в інших містах Європи.

«Мене найбільше зацікавив протокол проведення педагогічних рад школи з 1851 до 1874. Там був тоненький протокол нараз за понад 20 років. Думаю, для директорів шкіл це буде відкриття, як можна було коротко й легко питати про проведення нарад. Вони були написані в діловому стилі, нічого зайвого, того що зараз вимагають різні служби. Це чудова нагода переосмислити, що змінилося у світі за понад 150 років», - розповів директор департаменту освіти і науки ЛОВА.

Водночас він додав, що на Львівщині з понад тисячі шкіл 200 мають власні музеї. Відтак 20% шкіл створили свої історичні осередки.

«Майбутнє у нас може бути добрим лише тоді, коли ми пам’ятаємо минуле. А минуле нас спонукає правильно планувати й прогнозувати своє майбутнє. Тому коли діти залучаються до створення таких музеїв, це чудово, адже вони долучатимуться до його наповнення і не будуть байдужими до історії», - зазначив Олег Паска.

Нагадаємо, у 2023 році навчальні заклади будуть самостійно вирішувати, чи дозволяти проведення випускних вечорів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності