• Головна
  • Україна
  • У Міносвіти розповіли про переваги запровадження 12-річної освіти у школах

У Міносвіти розповіли про переваги запровадження 12-річної освіти у школах

У Міносвіти розповіли про переваги запровадження 12-річної освіти у школах

11-річне шкільне навчання залишилося лише в Росії та Білорусі

З 2024 року в Україні повинна буде запроваджена дванадцятирічна система шкільного навчання, оскільки це допоможе покращити якість освіти та є важливим кроком для інтеграції з освітніми програмами Європейського Союзу.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» заявив Андрій Вітренко, заступник міністра освіти та науки, пише «Суспільне».

«12-річка є євроінтеграційним кроком. Тому що більшість країн ЄС — ми робили дослідження серед 38 країн Європи, не лише членів ЄС — 19 країн мають 12-річну систему навчання, 17 країн — 13-річну, і навіть є країни з 14-річною і 15-річною повною загальною середньою освітою», — пояснив він.

За словами урядовця, 11-річне шкільне навчання залишилося лише в Росії та Білорусі.

«Враховуючи тенденції у сфері освіти, всі останні комюніке і ЮНЕСКО, і ООН, ми намагаємося подовжити навчання людини для того, щоб людина, по-перше, позитивно впливала на себе та свій добробут. По-друге, щоб вона позитивно впливала на добробут держави та зростала її продуктивність праці. По-третє, це стабілізація суспільного життя — освічена людина — це людина багата і людина-інноватор», — підкреслив Вітренко.

Він розповів, що нині міністерство проводить експертні дослідження, спілкується з експертами, науковцями, батьками та дітьми для того, щоб ухвалити виважене рішення, коли запровадити 12-річну освіту.

«Позитивом буде те, що наші атестати середньої освіти будуть повністю визнаватися в європейських країнах. Тому що наразі нашим дітям треба навчатися ще один рік для того, щоб вступити до закладів вищої освіти Європи», — пояснив посадовець.

Андрій Вітренко додав, що запровадження середньої профільної школи — це той крок, який дозволить українцям обирати свій шлях та освітню територію, а також обирати програми: академічні, професійні або наукові. За його словами, це зможе диверсифікувати життєвий вибір кожної дитини та допомогти людині побачити свою траєкторію життя в майбутньому.

«В старших класах відбудеться профілізація. Буде зміна освітніх програм — зараз їх призводять до нових освітніх стандартів. Адже у нас відбувається реформа НУШ. Є така категорія, як граничне навантаження. Тут теж треба зробити певні висновки, щоб діти були не перевантажені. Це — комплекс механізмів, засобів та можливостей для того, щоб змінити на краще якість української освіти та щоб повністю інтегрувати освітній процес до європейського середовища та вимог», — підсумував урядовець.

Нагадаємо, Міністр освіти пропонує скоротити кількість предметів у школі. Новий міністр науки та освіти України Оксен Лісовий запропонував обговорити можливість скорочення кількість предметів, які вивчають учні. За його словами, така ініціатива допоможе розв'язати питання оптимізації навчальних програм.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності