• Головна
  • Новини Львова
  • Львівські благодійні організації підозрюють у корупції: один із фігурантів справи ексзаступник мера Львова 

Львівські благодійні організації підозрюють у корупції: один із фігурантів справи ексзаступник мера Львова 

Геннадій Васьків

Дві організації, ймовірно, розікрали іноземні кошти, які призначались для допомоги українцям

Засновниця благодійної організації MTÜ Slava Ukraini Йоганна-Марія Лехтме та її партнер, який є колишнім заступником мера Львова, керівник фонду «Все для перемоги» Геннадій Васьків опинились у незручному становищі.

Про це пише Kyiv Independent.

Як зазначає видавання разом із Delfi Estonia встановили, що дві львівські організації підозрюються у нецільовому використанню естонських коштів, які призначені для допомоги українцям.

Обидві організації пов’язані між собою. Одна — «Все для перемоги» — благодійна організація колишнього заступника міського голови Львова Геннадія Васьківа.

Інша – компанія «ІС Констракшн», якою керує друг і колишній колега Васьківа по мерії Роман Панасюк, а офіційно належить манікюрниці, яка нібито працює в салоні краси дружини Васьківа. Саме ця компанія отримала 1,5 млн євро від естонських партнерів, і щодо використання цих коштів у наглядової ради MTÜ Slava Ukraini виникли питання. Директор «ІК Констракшн» Панасюк підтвердив переказ грошей, але спростував звинувачення в нецільовому використанні коштів.

Співпраця компаній

Очевидно, що благодійна організація «Всі за перемогу» та естонський фонд «Слава Україні» дуже тісно співпрацюють. Їхні соціальні мережі рясніють фотографіями та відео спільної роздачі пакетів допомоги мирним жителям у прифронтових селах, часто позначених логотипами обох благодійних організацій. Йоганни-Марія Лехтме, Геннадій Васьківа Роман Панасюк часто на знімках разом.

Попри те, що реклама зосереджена навколо благодійної організації «Все заради перемоги», схоже, що насправді IC Construction — комерційна компанія — отримує більшість пожертвувань естонців.

ТОВ «ІСі Констракшн» була зареєстрована у вересні 2021 року, але її підйом збігся з початком російського вторгнення на початку 2022 року. За словами компанії, саме тоді комерційна компанія переорієнтувалася з будівництва на благодійність, але залишилася комерційною. прибуток на папері. Виручка IC Construction минулого року склала 41,7 млн грн або близько 1 млн євро, а чистий прибуток — 9,3 млн грн або близько 250 тис. євро, повідомляє українська база даних компаній YouControl.

Директор компанії Панасюк підтвердив Kyiv Independent, що майже весь дохід компанії отримав від «Слава Україні» пожертвування народу Естонії. За його словами, «ІС Констракшн», яка залишається комерційною, отримувала гроші як оплату за договором товарів чи послуг, а не як пожертвування.

Фонд Геннадія Васьківа «Все для перемоги» та «Айсі Констракшн», якою керує Роман Панасюк, тісно пов’язані між собою через власників та управління.

«Айсі Констракшн», за інформацією YouControl, зареєстрована на Марту Люту. Вона купила компанію у серпні 2022 року в Олександра Чернова. Він є керівником відділу логістики фонду «Все для перемоги».

Згідно з акаунтами в соцмережах, Марта Люта працює майстром манікюру в салоні Healthy Beauty у Львові. Салон належить Оксані Васьків, дружині Геннадія Васьківа, який є одним із двох власників «Все для перемоги». 

Сам Васьків заявив, що не знає, хто є власником «Айсі Констракшн», але опублікував спільне з Мартою Лютою фото, зроблене біля церкви на вербну неділю, 9 квітня.

Організація Геннадія Васьківа «Все для перемоги» не публікує жодних звітів про свою благодійну діяльність. Після того, як журналісти поцікавилися цим, Геннадій Васьків пояснив, що «оприлюднити звіти ще не встигли». А після оголошення аудиту в естонських партнерів сайт «Все для перемоги» взагалі перестав працювати.

Геннадій Васьків і Роман Панасюк знайомі щонайменше з 2018 року, оскільки разом працювали у Львівській міській раді.

Джерела, знайомі зі справою, повідомили, що Державне бюро розслідувань України розпочало розслідування ймовірного зловживання естонськими пожертвами в Україні.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки спільно з Бюро економічної безпеки викрила масштабну схему розкрадання природного газу, який належить ТОВ «Оператор газотранспортної системи України». Загальна вартість арештованої сировини ставить майже 100 млн грн.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності