• Головна
  • Новини Львівщини
  • Про водійські іспити, реєстрацію авто, «євробляхи» і відрахування до бюджету: інтерв’ю з головним сервісником Львівщини

Про водійські іспити, реєстрацію авто, «євробляхи» і відрахування до бюджету: інтерв’ю з головним сервісником Львівщини

Олександр Семчишин
Фото: LVIV.MEDIA

У 2022 році сервісні центри МВС Львівщини надали 82,3 тисячі послуг з обміну/видачі посвідчення водія

З 14 грудня у роботі сервісних центрів відбулася низка змін для водіїв. Про те, що змінилося, як проходять практичні іспити на отримання водійського посвідчення та які зміни відбулися для водіїв, в інтерв’ю LVIV.MEDIA розповів керівник Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Львівській області Олександр Семчишин.

Розкажіть про підсумки року: скільки ви надали послуг, скільки нових посвідчень було видано порівняно з минулим роком

Наразі ми говоримо про цифри за січень-листопад минулого року. За 11 місяців ми надали 222 638 послуг, що на 7 % більше аналогічного періоду 2021 року.

З них надано послуг з реєстрації транспортних засобів — 139,9 тисяч, що на 11% більше аналогічного періоду.

Окрім того, ми надали 82,3 тисячі послуг з обміну/видачі посвідчення водія, проведено понад 58 тисяч теоретичних і понад 62 тисячі практичних іспитів на право керування транспортними засобами. Це лише на 1% більше аналогічного періоду 2021 року.

Також зазначу, що у зв’язку з запровадженням так званого «нульового розмитнення», суттєво збільшилася кількість реєстрацій автомобілів, привезених з-за кордону. Протягом цього періоду в області провели близько 50 тис. таких реєстрацій, що удвічі більше, ніж у 2021 році. Цей показник переважно сталий, адже є певна кількість автошкіл, є навчальний процес та спроможність навчити визначену кількість осіб.

Якщо абстрагуватись від чисел, то у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну, Львівщина стала прихистком для десятків тисяч громадян, які, рятуючись від війни, їхали до більш безпечних куточків нашої країни. Відтак, навантаження на сервісні центри МВС у Львівській області суттєво зросло в перші місяці війни — ми працювали шість днів на тиждень, аби встигнути надати послуги усім, хто цього потребував.

Що заплановано зробити у 2023 році?

У першу чергу, маємо плани збільшити кількість фронт-офісів та кількість територіальних підрозділів. Наразі розглядається питання відкриття ТСЦ у напрямку Радехів-Броди. Там є значна відстань між територіальними підрозділами — 120 км, що незручно для громадян. Аби скористатись послугами сервісних центрів МВС, вони змушені їхати до Червонограда, Золочева або Львова.

Буде розширено кількість ЦНАПів, які надаватимуть певний перелік з наших послуг. В тому числі вони займатимуться не лише первинною, але й вторинною реєстрацією транспортних засобів.

Окрім того, серед планів у нас оновлення парку автомобілів, оновлення сервісних центрів, покращення умов інклюзивності та доступності.

Зокрема, у сервісному центрі у Львові на вулиці Данила Апостола теоретичні іспити складають на третьому поверсі, що є суттєвою проблемою для людей з інвалідністю. Відтак, невдовзі ми перенесемо екзаменаційний клас на перший поверх будівлі. Відповідно, всі послуги надаватимуться на першому поверсі.

Як працюють сервісні центри в умовах відключення електроенергії?

Регіональним сервісним центром МВС у Львівській області було придбано 4 генератори, які ми передали територіальним підрозділам області. Також ми провели перемовини з органами місцевого самоврядування щодо переведення того чи іншого територіального сервісного центру на роботу лінії живлення об’єктів критичної інфраструктури.

Якщо говорити про львівський підрозділ, то в разі відключення центрального електропостачання, продовжуємо надавати послуги з використанням автономного живлення. Аналогічна ситуація з іншими підрозділами у регіоні.

Чи зберігається за громадянами запис на послугу у разі відсутності електроенергії чи повітряних тривог?

Основне на сьогодні питання — повітряні тривоги, а вони останнім часом доволі тривалі — 2-3 години. Ми змушені зупиняти роботу та просити громадян пройти у безпечне місце. В цей час робота системи електронної черги зупиняється до завершення повітряної тривоги. Відповідно, після відновлення роботи громадяни, час запису яких припав на повітряну тривогу, можуть отримати послугу у сервісному центрі МВС. Втім такі «паузи» в роботі даються взнаки, навантаження на адміністраторів зростає.

На самому талоні у нас вказано, що у разі повітряної тривоги чи відключення електроенергії запис може бути скасований, однак з цим проблем немає. Якщо у зв'язку з тривалою повітряною тривогою, ви не встигли отримати послугу, завжди можна здійснити запис знову.

Чи є зараз черги у сервісних центрах?

Зазвичай, черги виникають зранку, і лише для отримання талону для реєстрації у терміналі електронної черги.

На обмін посвідчення водія чи реєстраційні дії з транспортними засобами черг немає. Кожного дня в нас до обіду вільними залишається щонайменше 50 талонів, якими громадяни можуть скористатись для отримання послуги у той же день.

Чергу ми постійно моніторимо, якщо є попит і можливість — ми догенеровуємо талони для того, щоб можна було надати послугу максимальній кількості людей.

Також нагадаю, що для більшої зручності громадяни можуть записуватися на отримання послуги онлайн через сайт. Запис відкритий на два тижні вперед на відміну від термінала, в якому запис доступний лише на три найближчі дні.

Скільки податків ви сплатили у 2022 році?

Всього надходження за надані адміністративні послуги до місцевих бюджетів Львівщини у 2022 році склали за період січень-листопад 2022 року понад 37 млн гривень. Всього надходження від адміністративних послуг становили минулого року 432 млн гривень, зокрема 395 млн гривень становили надходження до Пенсійного фонду України.

Найбільше надходжень було з адміністративних послуг, наданих у львівському підрозділі — 181,7 млн гривень, з яких надходження до Пенсійного фонду склали 168,7 млн гривень.

Також від продажу номерних знаків із визначеною комбінацією, як їх називають в народі «крутих номерних знаків», у 2022 році надійшло понад 20 мільйонів гривень, в тому числі ПДВ в сумі 3 млн гривень.

Розкажіть про запроваджені зміни щодо виокремлення експертної служби. Яка мета таких змін?

З 14 грудня 2022 року, відповідно до постанов Кабінету Міністрів України №1019 та №1299, змінився алгоритм реєстрації та перереєстрації транспортних засобів. Зокрема, експертний огляд було виокремлено з процедури реєстрації транспортного засобу.

Раніше громадянин звертався до сервісного центру МВС, де адміністратор йому друкував заяву  для проходження експертного огляду. Громадянин відповідно йшов до експертів, після чого, сплативши вартість огляду та отримавши висновок, знову повертався до адміністратора, котрий уже безпосередньо проводив процедуру реєстрації. Тепер громадянин спершу звертається до експертів — проходить експертне дослідження, яке в середньому триває 40 хвилин, та отримує висновок, який чинний десять днів. Після цього громадянин може звернутись до будь-якого сервісного центру МВС, а в перспективі — до ЦНАПу або підрозділу ДП «Документ», та отримати послугу з перереєстрації транспортного засобу.

Тобто, сьогодні ви зробили дослідження у Львові, завтра вам потрібно перереєструвати автомобіль у Києві, тому що ви хочете номерний знак Київської області, — ви звертаєтесь до зручного вам підрозділу.

Як записатися на експертне дослідження?

Записатися на експертне дослідження можна онлайн, талони доступні на наступних 14 днів, або через термінал електронної черги у сервісному центрі МВС. До єдиної системи запису були внесені зміни, зокрема доданий пункт «експертне дослідження».

При чому громадянин за бажанням може зареєструватись відразу на експертне дослідження та на реєстрацію транспортного засобу. Приміром, ви реєструєтеся на 12 годину до експертів НДЕКЦ МВС, а на 12:40 — до сервісного центру МВС одним талоном. Або обираєте собі запис лише на експертне дослідження, а надалі обираєте собі інший підрозділ, де перереєструвати транспортний засіб.

Розкажіть про е-посвідчення та е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів. Чи скористалися люди новою «послугою»?

Іще одним важливим нововведенням стала можливість відмовитись від пластикових бланків свідоцтва про реєстрацію транспортного та пластикового бланка посвідчення водія. При замовленні онлайн-послуги обміну посвідчення водія або онлайн-послуги перереєстрації транспортного засобу можна вибрати опцію без виготовлення фізичного документа — тільки цифровий.

Тобто, в Україні цифрові документи Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів стають не просто так само чинними, як і фізичні документи, а можуть бути єдиними наявними, які дозволяють керувати транспортним засобом. Важливо, що алгоритм оформлення таких електронних документів містить повну перевірку за всіма наявними базами, яку проводить адміністратор сервісного центру МВС в режимі бек-офісу, без особистого контакту з клієнтом.

Це зручно, однак лише на території України. За кордоном такі документи не будуть діяти. Думаю, послуга буде популярною в першу чергу серед молоді — молодь завжди за інновації.

Багато людей скаржаться, що записатися на практичний іспит на автомобілі можна лише після 16:00

Ми чули про таку проблему, однак питання надання авто на практичний іспит повинне вирішуватися між людиною, яка складає іспит, та автошколою, яка є власником авто. Ми розуміємо, що автошколи не воліють надавати авто для складання практичного іспиту до 16-ї години, тому що у них протягом дня триває навчальний процес. Відповідно, вони не хочуть його «виривати» з навчального процесу. Ми не маємо жодних вимог щодо часу складання іспиту на автомобілі автошколи.

Коли я працював у Нововолинську, то ми запровадили графік здачі практичних іспитів по категоріях, який був доступний біля терміналу реєстрації. Такий графік я б хотів запровадити і тут. Щоб громадянин бачив — у цей день він може прийти і скласти практичний іспит на категорію С, в наступний день — категорію D. Для цього ми проговоримо питання з директорами автошкіл для забезпечення транспортом для практичного іспиту. 

Водночас, сервісні центри МВС у Львівській області забезпечені власним транспортом для складання практичного іспиту на категорію B, тож проблем із записом немає. Ви можете в будь-який час скласти практичний іспит на автомобілі сервісного центру МВС.

Багато хто скаржиться на старий автомобіль автошколи, на якому складно складати іспити. Які автомобілі наявні у ТСЦ на Львівщині?

Рік почався з приємної новини — Головний сервісний центр МВС передав Львівщині два автомобілі Hyundai і30 з автоматичною та механічною коробкою передач. У нас з десяти підрозділів не забезпечені автомобілями лише два підрозділи. У 2022 році за кошти субвенції було придбано автомобіль для ТСЦ у Зимній Воді. Планується, що у 2023 році так само буде придбано автомобіль у Самборі. Автомобіль, який зараз наявний у сервісному центрі у Львові, скоріш за все передамо у Жовкву. Відтак, очікуємо, що до кінця року усі територіальні підрозділи будуть забезпечені автомобілями для складання практичного іспиту на категорію В.

Як ви ставитесь до того, що автошколи занижують кількість годин практичних занять?

Кількість годин практичних занять є рекомендаційною. Зокрема, для категорії B — 40 годин. По факту, автошколи проводять лише 20 годин практичних занять. Я можу сказати лише те, що це на совісті самих автошкіл. До нас на практичний іспит громадянин має прийти підготовленим. Врешті-решт, завдання не лише в тому, аби скласти практичний іспит. Від якості підготовки залежить, як складеться подальша доля громадянина на дорозі.

Скільки підроблених посвідчень виявили у 2022 році?

Минулого року у нас було виявлено 4 підроблені посвідчень водія. Однією з головних проблем є продаж фальшивих водійських посвідчень через соцмережі та месенджери. Ми повідомляємо про такі випадки Національну поліцію. Своєю чергою, ми закликаємо громадян бути відповідальними та не купувати посвідчень водія. Єдиний законний спосіб отримати посвідчення водія на право керування транспортними засобами — пройти навчання в автошколі та скласти теоретичний і практичний іспити у сервісному центрі МВС.

Як правило, шахраї підробляють вже раніше видане посвідчення водія. Відповідно, коли людина надалі звертається до нас, вона не розуміє, що хоч фотографія і прізвище на підробленому документі його, ми за інформацією в електронній базі бачимо, що наданий бланк посвідчення належить іншій особі. У базі ми бачимо справжнього власника посвідчення і його статус: втрачене, загублене чи викрадене.

Підроблене посвідчення вирізняє відсутність засобів захисту або ж певні особливості фото. Розповім про останній випадок, коли підробне посвідчення було виявлене у громадянина, який звернувся до сервісного центру МВС в місті Стрий. Адміністратор звернув увагу на жовтий фон на фото, а також на непритаманне водійському посвідченню кадрування самого фото — воно не відповідало тим вимогам, які ставлять до фото.

Багато нарікань на те, що у вас є корупція. Мовляв, записатись на отримання послуги до сервісного центру МВС можна лише за гроші

Завжди є розмови, що в нас є корупційні діяння, однак немає заяв від людей до правоохоронних органів. Ми відкриті як сервіс. Наші послуги можна отримати у десяти підрозділах Львівщини. Можна зайти і безперешкодно отримати послугу з реєстрації та перереєстрації транспортних засобів, обміну посвідчення водія, скласти теоретичний та практичний іспит.

Натомість часто люди звертаються за сторонньою допомогою, наприклад, для запису в електронну чергу. Втім, все відкрито, і ви можете безперешкодно самі це зробити. Також у кожному підрозділі у нас працює гаряча лінія, на якій можна отримати консультацію. Не потрібно користуватися послугами незрозумілих посередників, адже саме через це на нас падає тінь.

Як ви ставитесь до заяв, що в автошколі говорять учням «заплатіть або не здасте»?

Що стосується іспитів на право керування транспортними засобами, нами запроваджено відеофіксацію процедури складання як теоретичного, так і практичного іспиту, впроваджено чек-лист для практичного іспиту, публічно розміщено маршрути іспитів.

Усе це покликано мінімізувати дискреційні повноваження екзаменатора. Громадянин у разі незгоди з результатами іспиту протягом десяти днів може оскаржити результати. І такі випадки, коли за результатами перегляду відеозапису іспиту його результати були оскаржені, — вони є.

Автошколи у першу чергу мають навчити, підготувати водія до складання теоретичного і практичного іспиту. Не озвучувати та не підбурювати до хабарництва. Якщо такі випадки є — повідомляйте правоохоронні органи.

Нещодавно один з активістів пропонував грошову винагороду тому, хто розповість, що дав хабар у сервісних центрах МВС. Як ви до цього ставитеся?

Пропонувати комусь винагороду за те, що той дасть хабар — це підбурювання та провокація. В Кримінальному кодексі України є відповідна стаття, за якою карають такі дії.

Якщо ж у вас вимагають хабар — звертайтеся у правоохоронних органів.

Люди скаржаться на великі черги на здачу практичного іспиту. З чим це пов’язано?

Проблем, як таких, для запису на практичний іспит немає. Мені стало відомо, що у деяких районах Львівщини громадяни, начебто, на практичний іспит записуються на два чи три місяці вперед. Однак питання, хто веде ці записи? У нас є можливість записатись на теоретичний іспит онлайн на наступні 14 днів, на практичний іспит виключно через термінал електронної черги — запис на наступні три дні.

Чи планується робити запис на практичний іспит онлайн, а не лише через термінал у ТСЦ?

Ми б могли зробити запис на практичний іспит онлайн, якби у нас були транспортні засоби для практичних іспитів усіх категорій. У нас наявні легкові автомобілі для складання практичного іспиту на категорію B.  Також у двох сервісних центрах наявні мотоцикли для складання іспиту на категорію А втім, немає транспорту на інші категорії В1, С1, С, CE, D — тож запровадження онлайн запису на практичний іспит наразі залишається відкритим питанням. Проходив пілотний проєкт у деяких сервісних центрах МВС в Україні, технічно над цим питанням працюють.

Зараз є можливість скласти практичний іспит на автомобілі з автоматичною коробкою передач і отримати водійське посвідчення з відповідною позначкою. Чи багато громадян бажають скласти практичний іспит на авто з АКПП?

Важко назвати точне число, адже такої статистики ми не ведемо. Орієнтовно охочих скласти практичний іспит на авто з автоматичною коробкою передач є близько 10%. Враховуючи, що невдовзі буде можливість скласти практичний іспит на авто сервісного центру МВС з АКПП — цей відсоток може дещо збільшитись.

Втім варто розуміти, якщо ви навчаєтесь на автомобілі з механічною коробкою передач та складаєте практичний іспит на авто з МКПП, надалі у вас не буде обмежень у виборі транспортного засобу. Варто зважати на сьогодення. Багато наших людей змушені були рятуватись від бойових дій, обстрілів, і тип коробки передач в авто міг стати на заваді порятунку.

Розкажіть, як відбувається практичний іспит. В якому випадку іспит завершується миттєво?

Під час складання практично іспиту допускається три помилки, чотири помилки — іспит не складено. Помилки проставляються згідно з чек-листом, який приєднується до заяви та екзаменаційного листа. Громадянин має спроби для успішного складання практично іспиту, в іншому випадку повертається до автошколи для повторного курсу з водіння.

Такі випадки, коли іспит завершується миттєво, трапляються, якщо громадянин під час практичного іспиту створив аварійну ситуацію.

На завершення, до роботи у структурі сервісних центрів МВС ви тривалий час працювали у Міграційній службі МВС. Є напрацювання, які хочете запровадити тут?

Я працював у міграційній службі практично з моменту її створення. Працював на різних посадах та напрямах, починаючи з посади провідного спеціаліста, керівника відділу — це хороший досвід, хороші наставники.

Пройшовши від провідного спеціаліста до начальника відділу по різних напрямах, головне, що зрозумів: яка б не була посада, важливе вміння спілкування з громадянами, вміння вислухати громадянина, допомогти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності