• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові звільнили вчительку, яка попросила учня-переселенця спілкуватися українською

У Львові звільнили вчительку, яка попросила учня-переселенця спілкуватися українською

У Львові звільнили вчительку, яка попросила учня-переселенця спілкуватися українською

Школа каже, що історія завершилась добре

У львівській школі №87 імені Ірини Калинець звільнили вчительку та завуча, яка попросила хлопчика-переселенця говорити українською.

Про цю ситуацію повідомила письменниця Лариса Ніцой 13 січня.

За її словами, жінку звільнили з приписом «заборонено обіймати посади в майбутньому».

«Мать-переселенка пожалілася, що її рєбйонка прітєсняют. Відділ освіти прислав комісію з 12 защітнікофф — і, вуаля (!), завуча звільнено! Львівські вчителі, ганебно змовчали. Змовчали! Школа імені Ірини Калинець! Школу названо іменем львів'янки, яка багато років провела в московитських таборах, але дожила до наших днів і померла 10 років тому», — написала письменниця.

Школа не стала мовчати та відповіла на скандал на своїй сторінці у Facebook. Там зазначили, що конфлікт вичерпано.

«Хочемо спростувати і пояснити ситуацію, яка обурила багатьох шанувальників української мови. Наш навчальний заклад є закладом зі славною історією і традиціями. Ми шануємо і поширюємо українську мову. З початком війни ми були місцем, де знайшли прихисток сотні людей, які втратили домівки», — йдеться у повідомленні.

У дописі зазначається, що з початком нового навчального року до школи прийшло навчатися багато дітей з окупованих територій, а також з міст, знищених ворогом. 

Зокрема, до школи прибули на навчання двоє дітей з Харкова. Вони приїхали до Львова тільки з мамою, оскільки батько пішов захищати Україну. За словами освітян, жодних конфліктів у класі не було, але хлопчику Арсену важко вдавалась українська мова, у класі його почали називати «москалем».

«Єдина проблема — Арсенові важко давалася українська мова, оскільки виріс він у російськомовному середовищі. Проте він старався, як і його сестричка, яка мала значно кращі успіхи і швидше почала розмовляти українською. Коли в класі почали називати його «москалем», Арсеній не хотів відвідувати школу, мама прийшла до вчительки, щоб вирішити цю ситуацію. Оскільки почався урок, то вона звернулася до усіх учнів з проханням, щоб її сина не ображали, а навпаки допомогли адаптуватися в україномовному середовищі. На цьому ситуація була вирішена», — пишуть на сторінці школи.

На сторінці школи розповіли, що надалі дитина ходила до школи, а після закінчення першого семестру мама з дітьми повернулися до Харкова. Мама дітей навіть написала у Viber-групі класу слова вдячності за добре ставлення до її сина.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало, чому в Україні цькують відому мовознавицю Ірину Фаріон.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності