• Головна
  • Новини Львова
  • Не міг самостійно рухатись: у Львові проходить реабілітацію 10-річний хлопчик, якого ледь не паралізувала хвороба

Не міг самостійно рухатись: у Львові проходить реабілітацію 10-річний хлопчик, якого ледь не паралізувала хвороба

Не міг самостійно рухатись: у Львові проходить реабілітацію 10-річний хлопчик, якого ледь не паралізувала хвороба

Шлях до одужання у Назара виявився довгим, а над встановленням діагнозу та лікуванням працювало багато фахівців

Ще кілька тижнів тому 10-річний Назар зі Львівщини був прикутий до ліжка через раптову хворобу. Медики підозрюють у нього аутоімунний енцефаліт. Зараз з допомогою львівських фахівців хлопчик працює над поверненням функціональних навичок, таких як стояти, ходити, сидіти.

Про це повідомили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Хвороба, яка знерухомила Назара, почалась із тривалої гарячки, яка продовжувалась понад два місяці. Далі раптово, в один день, з’явились розлади травлення та наросла неврологічна симптоматика. Перебуваючи в інфекційній лікарні, підліток впав у кому. Коли хлопчина отямився, за його лікування взялись медики центру, які підібрали та розпочали терапію імуносупресивними довенними імуноглобулінами та гормонами.

«Дані лабораторних та інструментальних досліджень, характерна клінічна картина дають нам підстави говорити саме про аутоімунний енцефаліт (ймовірно після перенесеного коронавірусу). Призначене згідно з протоколами лікування було ефективним, зараз хлопчина продовжує терапію гормонами, поступово зменшуючи дозу», пояснює імунологиня ЗУСДМЦ Соломія Тимчишин.

Шлях до одужання у Назара виявився довгим, а над встановленням діагнозу та лікуванням працювало багато фахівців центру: педіатр, невролог, лікар фізичної реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, фахівці діагностичного відділення, анестезіологи тощо. Водночас одним із важливих етапів відновлення Назарка були реабілітаційні заняття. Команда реабілітологів на основі функціональних обстежень розробила план індивідуальних занять, які розпочались з перших днів перебування хлопчика у педіатричному відділенні.

«Коли я почав працювати з хлопчиком, він не міг самостійно навіть змінити положення у ліжку. Ми поступово вчились сідати, тримати рівновагу, вставати і ходити — спочатку з допоміжним технічним засобом, а далі самостійна ходьба», каже реабілітолог лікарні Олег Бурій.

В залі для реабілітації хлопчик понад три тижні посилено працював над удосконаленням функціональних навичок та зміцненням м’язів.

«Функціональний стан підлітка цілком дозволяє йому перебувати вдома, самостійно себе обслуговувати, і головне — повернутись до навчання», зазначив фахівець фізіотерапевтичного відділення.

Водночас медики радять батькам:

  • бути уважними до скарг малюків на самопочуття;
  • коли виникає лихоманка незрозумілого генезу, звертатись до сімейного лікаря;
  • за можливості робити тести на грип та ковід під час нездужання;
  • якщо гарячка у дитини тривала, варто звернутись до центру на консультацію до імунолога чи гематолога.

Нагадаємо, у Львові у реабілітаційному центрі «Незламні» лікують сім’ю з Бахмута: чоловіка, дружину та їхню дворічну доньку. У дівчинки знерухомлені ноги, у мами — складний перелом лівого передпліччя та черепно-мозкова травма, а у тата — уламкові поранення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності