• Головна
  • Новини Львівщини
  • Половину життя бореться із хворобою нирок: хлопчику зі Львівщини пересадили орган 17-річного померлого хлопця

Половину життя бореться із хворобою нирок: хлопчику зі Львівщини пересадили орган 17-річного померлого хлопця

Половину життя бореться із хворобою нирок: хлопчику зі Львівщини пересадили орган 17-річного померлого хлопця

Попри усі випробовування, маленький пацієнт не здається і ніколи не скаржиться

Маленькому Миколі зі Львівщини, який майже половину свого життя бореться із хворобою нирок й пережив кому, за пів року зробили дві трансплантації. Але при цьому хлопчина весело посміхається та мріє стати лікарем. Натомість інша дитина, 17-річний юнак, став донором після смерті й подарував Миколці повноцінне життя — без діалізу та інших обмежень.

Про це повідомили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Три роки тому лікарі діагностували у Миколки ниркову недостатність. Стан здоров’я малюка різко став критичним: сильні набряки, повна відчутність сечі і, як наслідок, кількатижнева кома.

«Стан хлопчика тоді був дуже важким. Завідувач відділенням Роман Собко понад тиждень цілодобово чергував біля малого пацієнта, тож його стараннями і спільними зусиллями фахівців-реаніматологів вдалось врятувати Миколку», — каже нефролог лікарні Роман Андруневич.

У діалізному відділенні центру тривалий час малюк отримував медикаментозну терапію, його готували до трансплантації нирки від мами. Операцію запланували на початок березня, але завадила повномасштабна війна. З медичним конвоєм родину на кілька місяців евакуювали до Польщі. У липні мама і хлопчик повернулись до Львова для родинної пересадки. Але, на жаль, мамина нирка не прижилась в організмі сина. Затромбований орган видалили й знову розпочали гемодіаліз.

Втім у листопаді для Миколки «знайшли» іншу нирку, яка повністю йому підходила. Донором став 17-річний юнак, який трагічно загинув. За органом для Миколки їздили на Одещину, а пересадку проводили спільно з трансплантологами Першого медичного об'єднання Львова.

«Організм хлопчика не одразу сприйняв пересаджений орган. Післяопераційний період був дуже складний: медики констатували у пацієнта комбіноване відторгнення нирки, яке вдалось побороти. Миколка потребував дороговартісних медикаментів, і у великих кількостях. На щастя, лікарня має чудових друзів із Благодійний фонд «Крила надії», які взяли на себе логістику ліків та усі витрати», — сказав Роман Андруневич.

Попри всі випробовування, маленький пацієнт не здається і ніколи не скаржиться. У нього завжди хороший настрій, він любить стрибати, а вдома залюбки бавиться із маленькою сестричкою. Миколка надолужує навчання, яке пропустив через хворобу. І каже, що буде таким лікарем, як наші медики, бо «вони усі дуже круті».

Нагадаємо, львівські лікарі сформували кишківник новонародженій дитині. Немовля народилось передчасно із небезпечною для життя вадою.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності