Зі Львова на Донеччину передали шопку з фігурами військових та волонтерів

Зі Львова на Донеччину передали шопку з фігурами військових та волонтерів

Шопку розташують на блокпості при в'їзді у місто Костянтинівка

У Костянтинівці відкрили святкову шопку — різдвяний вертеп, який виконали та передали на Донеччину львівські художники та музейники.

Про це повідомляють на сторінці Костянтинівської військової адміністрації.

Символ Різдва зробили на прохання військових Збройних Сил України.

«Щоб створити для цивільного населення та своїх побратимів місце сили та Божого дива», — йдеться у повідомленні.

Шопку виготовили у Музеї народної архітектури й побуту імені Климентія Шептицького у Львові. Робота тривала приблизно тиждень, повідомляє ukrayina.pl.

«Один із наших друзів служить біля Костянтинівки, на Донецькому напрямку, — розповідає Роман Зілінко, іконописець та керівник експозиційного відділу львівського скансену. — Він звернувся до нас із проханням виготовити вертеп для Костянтинівки, останнього цивільного міста перед фронтом. Ми радо відгукнулись, адже це так важливо — подарувати атмосферу свята як нашим воїнам, які там служать, так і місцевим мешканцям, які живуть у надзвичайно складних умовах. Дуже хочемо, аби вони відчули підтримку від Львова через сотні кілометрів». 

Роман Зілінко пригадує, як разом з друзями 9 років тому вони встановили шопку на Майдані Незалежності в Києві. Цього ж року шопка вирушить у небезпечне місце, але нестиме велику та добру місію. 

Вертеп для Костянтинівки — у формі будиночка заввишки 3,5 метри і завширшки 2,5 метри. Фігури виготовлені з будівельних плит, а каркас шопки — з дерева. Всередині вертепу — святе сімейство: Марія, Йосиф та новонароджений Ісус, а поряд з ними, замість традиційних пастушків і царів, — герої нашого часу: військові ЗСУ, волонтери, незламні мешканці фронтових регіонів, які моляться про мир та перемогу для України. 

Роман каже, що дуже хоче принести святкову радість до прифронтового міста, тому обличчя святих, які він зображує, усміхнені й радісні. До слова, це стиль народної буковинської та гуцульської ікони, яка передбачає зображення святих з радісними обличчями. 

«Коли я працював над створенням шопки, роздумував, що різдвяна історія нині знову повторюється, — каже Роман. — Марія з Йосифом змушені були народжувати сина поза домом, опісля чого — втікати до Єгипту. Так само й багато українців тепер змушені утікати від війни. Багато хто змушений святкувати Різдво далеко від своєї оселі або в знищеному будинку чи місті, або не разом з родиною...». 

25 грудня вертеп освятили у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького у Львові. А вже наступного дня він вирушив на схід. Вертеп розташовуватиметься на блокпості при в'їзді у місто Костянтинівка на Донеччині.

Нагадаємо, у Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі», що на Львівщині, біля літературного музею встановили різдвяну шопку. Там серед традиційних біблійних персонажів можна побачити фігури президента США Джо Байдена та Степана Бандери.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності