Перетин державного кордону: які документи необхідні

Перетин державного кордону: які документи необхідні

З початку повномасштабної війни в Україні виїзд за кордон дозволений лише дітям, жінкам та чоловікам від 60 років. Однак є деякі винятки. Зокрема студенти іноземних навчальних закладів та водії гуманітарних медичних, міжнародних вантажів, багатодітні чоловіки та чоловіки з інвалідністю можуть виїжджати з України.

Для перетину кордону при собі необхідно мати наступні документи:

  • паспорт громадянина України
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон
  • свідоцтво про народження дитини

Українці, які не мають закордонного паспорта можуть перетинати кордон лише з внутрішнім українським паспортом, ніяких обмежень щодо виїзду таких людей немає. Зокрема соціальними мережами поширювалась інформація, начебто такі українці можуть виїхати та в’їхати в Україну по внутрішньому паспорту лише один раз.

"Особисто будучи в пункті пропуску бачила, що люди, які були виїхали після бойових дій поверталися в Україну. Одні владнати якісь справи з документами, інші – взяти речі. Люди виїжджали по внутрішньому паспорту, поверталися в Україу, а через декілька днів знову перетинали кордон. Ніяких проблем з цим немає", - розповіла офіцерка пресслужби Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська.

Варто зазначити, що перетнути кордон з внутрішнім паспортом України можна лише з тою країною ЄС, яка межує з Україною. Втім, до прикладу, потрапити до Німеччини можна лише за біометричним паспортом або візою.

Неповнолітні діти до 16 років можуть перетинати кордон лише в супроводі одного із батьків за наявності свідоцтва про народження. За відстуності такого документа необхідно надати документи, що підтверджують наявність родинних зв’язків.

Діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування можуть виїхати за кордон за спрощеною процедурою із супроводжуючими особами за наявності таких документів:

  • паспорт громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта) або документів, що містять відомості про особу, визнаних Держприкордонслужбою;
  • наказ директора закладу (або особи, яка його заміщує), де проживала дитина, про виїзд дітей за межі України.

Студенти іноземних навчальних закладів можуть перетнути кордон пред'явивши документи:

  • відстрочку від призову, яку можна оформити у територіальному центрі комплектування за місцем прописки на підставі довідки з вишу, де навчається студент
  • дозвіл на перетин кордону від керівника відповідного центру комплектування за місцем прописки. Його можна отримати на підставі примітки про відстрочку та документів, що підтверджують навчання в іноземному університеті.

Також у період воєнного стану виїжджати з України мають право чоловіки від 18 до 60 років, в яких є інвалідність і це підтверджено документально. Таким людям необхідно мати наступні документи:

  • довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією(форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус
  • пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності,
  • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики

Нагадаємо, на Львівщині затримали двох чоловіків, які незаконно переправляли через державний кордон чоловіків призовного віку. Мешканець Київщини за 5,5 тис. доларів обіцяв безперешкодний перетин кордону військовозобов’язаному чоловіку у статусі найманого водія автобусу.

Тим часом мешканець Львівщини за 6,5 тис. доларів обіцяв посприяти у безперешкодному перетині кордону шляхом внесення до спеціальної електронної бази, що дає право на виїзд за межі України.

Подорожі

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності