Подорож Бойківщиною: їдемо у Верхню Рожанку

Подорож Бойківщиною: їдемо у Верхню Рожанку

Церкві Зіслання Святого Духа вже понад 200 років

Продовжуємо розповідати про дерев'яні церкви Бойківщини. Під час поїздки, скажімо, до Славського, варто не полінуватися та заїхати до сусіднього села — Верхньої Рожанки. Хоч шлях сюди зовсім непростий через погану дорогу.

Родзинка Верхньої Рожанки - 200-літня дерев'яна церква Зіслання Святого Духа без жодного цвяха. Сюди приїжджають туриси, а  екскурсію їм проводить священник Православної церкви Ярослав Левицький.

На території храму є дзвіниця, яку збудували 1875 року. І дзвіниця, і церква мають статус "Пам'ятки архітектури національного значення".

"Це пам'ятка предків, історії духовна святиня, яку потрібно зберігати для нащадків, як вказівник віри наших дідів та бабів", — каже настоятель.

Священник служить у цій церкві 7 років, однак тут зіштовхнувся з деякими труднощами. Наприклад, дерев'яна церква не має ніяких протипожежних систем, є тільки вогнегасник.

Щоб ненароком не виникла пожежа, тут пильнують, щоб ніхто не залишав палаючих свічок.

Опалення тут електричне, так економніше і безпечніше. Всередині церкви - електрична підсвітка. Отець каже, що за всім пильнує, та все ж, пожежна система є просто необхідністю.Церква потребує реставрації. Останній раз її ремонтували ледь не 50 років тому. Конче потребує ремонту ґонт, який потрібно повністю знімати.Заїхати у Верхню Рожанку варто не тільки заради церкви, а й щоб відпочити душею. Тут дуже тихо та спокійно. Хоча у селі проживає тисяча людей. Отець Ярослав каже, люди звідси не їдуть, та й околиця потроху розвивається. Ось нещодавно тут збудували школу на понад 180 дітей, яку назвали кольоровою мрією.

Нагадаємо, раніше Lviv.Media розповіло, чому варто завітати до Верхнього Синьовидного, якщо ви подорожуєте Бойківщиною.

Архітектура

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності