Чим корисний кавун?

Чим корисний кавун?

Коли я був ще зовсім юним, бабуся часто пригощала мене шматочками стиглого, соковитого кавуна. Я й досі пам'ятаю, як солодкі крапельки соку стікали по моїх щоках, а рот розпливався в задоволеній посмішці. Тоді я й не підозрював, що цей гігант серед ягід (так, кавун - це ягода, а не фрукт) приховує справжню скарбницю користі для здоров'я!

Солодкий низькокалорійний діамант

Кавун - це натуральний еліксир життя, створений самою природою. Кавун, калорійність його всього 30 ккал на 100 грамів, що робить його ідеальним літнім смаколиком для тих, хто стежить за фігурою. Але не варто обманюватися його низькою калорійністю - кавун буквально напхано вітамінами та мінералами, необхідними для нормального функціонування організму.

Вітамінно-мінеральний букет

Розберімося, чим же так корисний цей соковитий красень (кавун користь):

  1. Вітамін С - справжній імунний боєць. Всього одна склянка нарізаного кавуна забезпечує 21% від рекомендованої добової норми цього найважливішого антиоксиданту.
  2. Вітаміни групи B - енергетичні батарейки для нашого організму. Вони допомагають боротися з втомою та підвищують працездатність.  
  3. Калій - ключ до здорового серця та нормального кров'яного тиску.
  4. Лікопін - могутній антиоксидант, який фарбує кавун у його характерний яскраво-червоний колір. Лікопін може знизити ризик розвитку деяких видів раку та хвороб серця.
  5. Цинк - помічник у боротьбі з вірусами та зміцненні імунітету.
  6. Магній - союзник здорових кісток і нервової системи.

Вгамування літньої спраги 

Але користь кавуна не обмежується лише вітамінами та мінералами. Цей смачнесенький плід містить велику кількість води (приблизно 92%!), що робить його ідеальним вибором для поповнення водного балансу в спекотні літні дні. Пам'ятаю, як у дитинстві ми з друзями годинами гралися на подвір'ї, а потім з насолодою вгамовували спрагу прохолодними шматочками кавуна. Ммм, просто об'їдання!

Спа-процедури від природи

А чи знаєте ви, що кавунову м'якоть можна використовувати не лише в їжу, але й для косметичних цілей? Так, саме для них. До речі, у Кореї це вже давно відомий факт. Місцеві красуні всі користуються масочками для обличчя різних корисних ягід. Достатньо приготувати маску з подрібненої м'якоті, нанести її на обличчя та почекати 15-20 хвилин. Лікопін, вітаміни та мінерали кавуна чудово зволожують, тонізують та освіжають шкіру, роблячи її пружною.

Крім масок, з кавунової м'якоті можна зробити натуральний скраб для тіла. Змішайте її з медом і сіллю - і насолоджуйтесь неймовірно ніжним пілінгом, який подарує вашій шкірі гладкість та шовковистість.  

Як вибрати ідеальний солодкий та спілий кавун?  

Тепер про головне: як вибрати ідеальний, солодкий та стиглий кавун? Ось кілька перевірених порад:

  • Зверніть увагу на "пупок" кавуна - це місце, де він кріпився до лози. Якщо він гладенький і яскраво-жовтий, значить кавун стиглий.
  • Постукайте по кавуну - глухий звук говорить про його стиглість.
  • Оцініть на запах кавун, якщо буде відчуватися легка нотка солодкого аромату, є велика ймовірність того, що цей кавун спілий.
  • Великий, важкий кавун не завжди буде солодким. Постучіть злегка пальцями по ньому, оцініть на скільки він вібрує та який звук віддає. Якщо вібрації достатньо сильні, то це спілий кавун.

Вже скоро розпочнеться сезон кавунів, але будьте дуже обачні. В народі повелося, що, найперші кавуни на ринку та в магазині мають "гербіцидний" слід. Тому що вони перші. Правда це чи ні, вирішувати вам. Зі свого боку скажу, що кавун дуже корисна ягода, яка має величезну кількість корисних вітамінів та мінералів. Має цілющі властивості та певною мірою знижує ймовірність утворення раку. Допомагає роботі печінці та має незабутній смак.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності