• Головна
  • Лайфстайл
  • Вік, стать та етнічність: що можна визначити за запахом людини та яка від цього користь

Вік, стать та етнічність: що можна визначити за запахом людини та яка від цього користь

Аналіз успішно передбачив стать людини з точністю 96,67%

Аналіз успішно передбачив стать людини з точністю 96,67%

Дослідження показало, що за запахом можна визначити чоловік це чи жінка. Вчені все частіше використовують ключові компоненти запаху тіла, щоб розпізнати особу людини, оскільки вік і етнічну приналежність вже можна визначити лише за запахом.

Про це пише Telegraph.

Дослідження Міжнародного університету Флориди показало, що за допомогою машинного аналізу можна з точністю до 97 відсотків визначити стать людини за мазком поту її рук.

Це у майбутньому може допомогти правоохоронним органам шукати злочинців. Проте, перш ніж цю техніку зможе використовувати поліція, потрібен додатковий аналіз, щоб відкоригувати результати.

Ключові хімікати

«Ми визначили 15 ключових хімічних речовин, і сім були найважливішими в тому, щоб відрізнити жінок від чоловіків. На сьогоднішній день ми все ще не можемо сказати, як пахнуть чоловіки та жінки в цілому, але ми можемо сказати, що вони відрізняються за хімічним складом, і тепер ми ближче до виявлення того, які хімікати відповідають за цю різницю», — сказав автор дослідження доктор Кеннет Фуртон.

Собак давно використовують у кримінальних розслідуваннях для надійної ідентифікації та відстеження людей на основі їхнього запаху, але відтворити чутливість собачого носа за допомогою машини в лабораторії виявилося складно.

Вчені використали метод мас-спектрометрії, щоб проаналізувати запахи, присутні на долонях 60 людей: 30 чоловіків та 30 жінок.

Учасників дослідження попросили протягом десяти секунд стискати шматок продезінфікованого матеріалу, а потім їх шкірні виділення брали з абсорбуючої прокладки та клали в машину.

Штрих-коди запахів

Вчені знайшли унікальні «штрих-коди» запахів, якими володіє кожна людина. Вони виявили, що за їх допомогою можна розрізняти чоловіків і жінок на основі нюхового підпису.

«Злочинні дії, пов’язані з пограбуваннями, нападами і зґвалтуваннями часто здійснюються з використанням рук злочинця», — пишуть вчені у своєму дослідженні.

Під час цих взаємодій між злочинцем і місцем злочину відбувається обмін як біологічним, так і неорганічним матеріалом.

Сліди доказів

Вони додають, що взаємодія та контакт між злочинцем і жертвою або на місці злочину залишає за собою сліди доказів, проте іноді їх кількість недостатня, щоб допомогти розкрити злочин.

«Відбитки пальців і ДНК — це біометричні дані, які найчастіше використовуються для ідентифікації підозрюваного чи жертви злочину. Однак ці форми доказів можна знайти в надто малих кількостях, щоб їх можна було використати, в результаті чого криміналістичні докази, які можна використовувати для обвинувачення, практично відсутні», — продовжує команда.

У випадку, коли злочинець не залишив слідів ДНК, запахи можуть допомогти розслідуванню.

«Хоча в попередніх роботах було виявлено це за допомогою людського запаху людини з дихання або пахви, це дослідження розширює цю можливість за допомогою запаху рук, який може мати велике судово-медичне значення», — кажуть автори дослідження.

Відповідно до дослідження, опублікованого в PLOS ONE, аналіз успішно передбачив стать людини з точністю 96,67%.

Статеве збудження

Дослідники дедалі більше дізнаються про роль людського запаху та про те, як його можуть виявляти не лише машини, а й люди.

Одне дослідження нещодавно виявило, що хімічний склад видихуваного дихання людини змінюється, коли вона перебуває в стані сексуального збудження.

Дослідники з Інституту хімії Макса Планка виявили помітне підвищення концентрації трьох хімічних речовин у стані статевого збудження: індолу, крезолу та фенолу. Було також значне падіння рівня CO2 та іншої речовини під назвою ізопрен.

Професор Джонатан Вільямс, провідний дослідник, також виявив минулого року, що люди мають невидиму ауру навколо нашого тіла, яка може очищати повітря, яким ми дихаємо.

Дослідження показало, що невидимий серпанок молекул, що очищають повітря, утворюється на людському тілі, коли озон у повітрі реагує з олією, яку виробляє наша шкіра.

Нагадаємо, запах з-під пахв може перетворити деяких людей на магніт для комарів. Це є причиною того, що деяких людей так мучать надокучливі москіти, а інші, за словами вчених, обходяться без будь-яких проблем.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності