Запах автомобіля може викликати у людини рак: в чому причина

Запах автомобіля може викликати у людини рак: в чому причина

Тепла погода може пришвидшити небезпечні процеси

Запах «нового автомобіля», який усі знають і люблять, насправді може становити ризик для здоров’я.

Так, нове дослідження, опубліковане в журналі Cell Reports Physical Science, показало, що цей запах може збільшити ризик раку, пише The New York Post.

Вчені з Гарвардського університету та Пекінського технологічного інституту проводили свої дослідження в реальних умовах. Вони спостерігали за циркуляцією повітря у нових автомобілях, які стояли на вулиці протягом 12 днів поспіль, і використовували датчики для моніторингу 20 хімічних речовин, які зазвичай виробляються.

Зокрема, дослідники виявили рівень хімічних речовин, який перевищував національний стандарт безпеки Китаю щодо якості повітря в автомобілях.

Наприклад, формальдегід – відома сполука, що викликає рак, – перевищив норму на 35%. Тоді як ще один небезпечний канцероген, ацетальдегід, був на 61% вище норми.

Попереднє дослідження, датоване 2021 роком, показало, що може існувати потенційний ризик для людей, які проводять значну кількість часу за кермом. Втім це нове дослідження показує, що люди можуть бути під загрозою, навіть якщо вони не здійснюють довгих поїздок.

Все тому, що проводячи лише 30 хвилин щодня в автомобілі, людина може отримати достатню кількість цих канцерогенів, щоб поставити своє здоров’я під загрозу. Водночас тепліша погода також підвищує рівень хімікатів.

І хоча багато досліджень зазвичай зосереджуються на температурі повітря, це нове дослідження показало, що найбільший вплив має температура поверхні матеріалів.

«Ці спостереження покращують наше розуміння транспортування хімікатів у салоні та механізмів викидів», — кажуть дослідники.

Нагадаємо, дослідниця Амані Абдлрасул у соцмережах показала приховані бактерії, що вкривають повсякденні предмети. Зокрема мікроби, які невидимі для неозброєного ока, ховаються на грошах, у фонтанах і навіть на сидіннях унітазів.

Здоров’я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності