• Головна
  • Лайфстайл
  • На Землі очікується потужна магнітна буря: вчені попереджають про загрози

На Землі очікується потужна магнітна буря: вчені попереджають про загрози

На Землі очікується потужна магнітна буря: вчені попереджають про загрози

Перші прояви люди відчують вже 20 травня

На Сонці з'явився один із найпотужніших спалахів, а викид енергії вже призвів до появи проблем на двох континентах. Потужна магнітна буря накриє Землю найближчими днями.

Про це написав Space.

Згідно з прогнозом вчених, ця сонячна пляма вже в суботу, 20 травня, в результаті обертання Сонця буде звернена в бік нашої планети. Черговий спалах, який може супроводжуватися корональним викидом маси, призведе до появи однієї з найпотужніших геомагнітних бур.

Спочатку викид енергії може досягти Землі вже того ж дня, а потім уже в понеділок або у вівторок, тобто 22 або 23 травня, потоки плазми можуть врізатися в Землю, що й спричинить геомагнітну бурю.

Це виверження може бути одним із найсильніших, які можливі на Сонці, тобто саме класу Х. Коли відбуваються такі виверження, то на Землі з'являються геомагнітні бурі рівня G3, G4 і навіть G5. Ці бурі можуть призвести до дуже масштабних відключень радіозв'язку та значних збоїв у роботі енергосистем на планеті.

Корональні викиди маси — це великі викиди плазми від Сонця, які іноді супроводжуються сонячними спалахами. Корональні викиди маси та спалахи можуть своєю чергою викликати сонячні бурі, викидаючи високошвидкісні потоки заряджених частинок у магнітосферу — область космосу навколо Землі, у якій домінує магнітне поле планети.

Коли це відбувається, магнітне поле Землі слабшає приблизно на 6-12 годин, і для повного відновлення буде потрібно кілька днів.

Сонячні бурі можуть викликати широкий спектр наслідків: від незначних збоїв у роботі супутників до повномасштабних відключень електроенергії.

Нагадаємо, за інформацією вчених, Сонце прокидається після майже десятиліття відносного спокою і це може спричинити проблеми на Землі. Оскільки на поверхні нашої зірки протягом її активного періоду з’являється більше сонячних плям, це може спричинити більше сонячних бур , створюючи спалахи електромагнітної енергії, які можуть вплинути на все: від електромережі до сигналів GPS.Спалахи на Сонці триватимуть кілька років.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності