Мешканці Львівщини спостерігали сяйво: науковці пояснили, що це було

Мешканці Львівщини спостерігали сяйво: науковці пояснили, що це було

Вогні, викликані потужним спалахом енергії від сонця, освітили надзвичайно широку

У ніч проти 24 квітня небо північної півкулі засвітилося яскравими кольорами, засліплюючи людей по всій Північній Америці та Європі. Зокрема, над територією Украни спостерігали жителі Львівської, Рівненської, Волинської та інших областей.

Про це пише The New York Times.

За словами науковців, вогні, викликані потужним спалахом енергії від сонця, освітили надзвичайно широку територію в Північній Америці та Європі, і їх можна знову побачити в понеділок увечері.

Явище, відоме як полярне сяйво або північне сяйво, виникає, коли частинки, випромінювані сонцем, стикаються з частинками, які вже захоплені навколо магнітного поля Землі, і його часто можна побачити з частин Ісландії, Канади та Аляски.

У п’ятницю, 21 квітня. сонце випустило великий викид енергії, сказав Роберт Стінбург, космічний учений з Центру прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень.

«Сонце виплеснуло великий згусток плазми», — сказав Стінбург.

За його словами, спалах енергії, який має власне магнітне поле, рухався крізь космос і досяг магнітного поля Землі в неділю, коли вони зіткнулися, створивши геомагнітну бурю. 

Коли це відбувається, полярне сяйво можна побачити ближче до екватора, сказав Стінбург. 

Подібні явища не є чимось рідкісним: приблизно 100 трапляються кожні 11 років, сказав він, додавши, що шторм також може заважати високочастотному радіо, яке використовується на морі та авіакомпаніями.

Для тих, хто не звик бачити нічне небо, освітлене зеленими або червоними смугами, полярне сяйво — у народних казках північне сяйво асоціюється з духами та божественними силами — може викликати благоговіння чи навіть страх.

Нагадаємо, Уночі 23 квітня жителі України могли спостерігати рідкісне північне сяйво. Синоптикиня Наталка Діденко каже, що причина такого незвичайного явища є потужні магнітні бурі.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності