Тепловий і сонячний удари: поради лікарки, які допоможуть вберегтися під час спеки

Тепловий і сонячний удари: поради лікарки, які допоможуть вберегтися під час спеки

Основна рекомендація у спеку — пити багато води

Найближчим часом у Львівській області не очікують прохолоди. Натомість буде спекотна та суха погода. У таких умовах є велика ймовірність стикнутися з тепловим або сонячним ударом.

Про те, чим відрізняється тепловий удар від сонячного, які симптоми мають обидва, а також, як надати першу допомогу при тепловому та сонячному ударах, журналістка Lviv.Media поговорила з керівницею Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталією Іванченко-Тімко.

Тепловий та сонячний удари: які симптоми вони мають та як їх відрізнити

Сонячний удар людина може отримати тоді, коли перебуває під дією прямих променів сонця без головного убору. Під час сонячного удару різко перегрівається голова і розширюють кровоносні судини, посилюється кровопостачання головного мозку.

"Як наслідок, у людини можуть виникати порушення мозкового кровообігу, запаморочення, втрати свідомості, нудота та блювота, судомні скорочення м'язів, порушення артикуляції", — пояснює Наталія Іванченко-Тімко.

Тепловий же удар виникає при перегріванні всього організму.

"Навіть якщо людина у капелюшку, але активно працює при високій температурі на вулиці чи у приміщенні, де немає вентилятора або кондиціонера, тоді перегрівається весь організм, і людина може отримати тепловий удар", — зауважує лікарка.

Вона додає, що при такому ударі в людини підвищується температура тіла, може бути нудота та блювота, судоми, втрата свідомості, галюцинації. Також на тілі людини можуть виникати висипання: від плям до везикул — пухирців, що наповнені рідиною. Водночас людина може просто скаржитися на різку втому та знесилення.

Перша допомога при тепловому чи сонячному ударі

Під час сонячного удару перш за все людину потрібно швидко перенести у затінок та охолодити її шкіру.

"Якщо є шматочки льоду, пляшки з холодною водою або хоча б вологі серветки, їх потрібно прикласти у місця, де є великі судини. Це можуть бути ділянки під пахвами, у паховій зоні", — радить Наталія Іванченко-Тімко.

Також вона рекомендує побризкати людину холодною водою. А якщо вона може пити, то дати їй води.

Водночас при тепловому ударі, за словами лікарки, потрібно якнайшвидше відчинити вікно чи потрапити у приміщення, де є вентилятор або кондиціонер.

"Якщо немає такої можливості, людину можна просто бризкати водою. Якщо немає блювоти, то також треба дати попити води", — зауважує експертка.

Вона наголошує, що в обох випадках після надання першої допомоги потрібно викликати швидку. Так, медики зможуть фахово оцінити стан людини та надати їй всю необхідну допомогу.

Як запобігти тепловому чи сонячному удару

  • Основна рекомендація у спеку, яка допоможе уникнути теплового чи сонячного удару, — це вода.

"У кожної людини, яка у спекотну погоду виходить з дому, має бути із собою вода гарантованої якості, тобто така, що не зіпсується. У спеку людина має споживати якомога більше води. Потрібно хоча б кожні 10 хвилин робити ковток", — пояснює Наталія Іванченко-Тімко.

Вона зауважує, що у разі раптового запаморочення цією водою також можна буде змочити долоню та протерти шию чи чоло. Це може полегшити стан людини.

Крім того, варто пити саме чисту воду, а не будь-які інші солодкі, з вмістом кофеїну чи газовані напої.

  • Друга важлива рекомендація — кондиціонувати чи хоча б провітрювати приміщення, створювати протяг. Це дасть можливість уникнути різкого перегрівання організму та теплового удару.
  • Також варто приймати прохолодний душ. Якщо є така можливість, це можна робити кожні 2 години.

"Якщо немає можливості прийняти прохолодний душ, можна якомога частіше змочувати холодною водою ділянку шиї, пахви, ноги. Це теж допоможе не допустити перегрівання", — додає лікарка.

  • Водночас для профілактики сонячного удару потрібно перебувати на сонці із захищеною головою та обмежений час. Перебування на сонці варто чергувати із відпочинком у затінку.
  • Разом з тим, для тих, хто любить засмагати, важливо робити це виключно у безпечні години. Тобто з 8 ранку до 11, а потім після 16.
  • Між тим необхідно звертати увагу на одяг. Для того, щоб уникнути теплового чи сонячного удару у спеку, варто намагатися одягатися так, щоб організм не перегрівався. Перевагу краще надати не синтетичним тканинам, а простим та натуральним. Щодо взуття, то краще обирати відкриті моделі.

Нагадаємо, раніше Lviv.Media розповідало, як вберегти від спеки себе і домашнього улюбленця.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності