На Землі спостерігатимуть дуже рідкісне сонячне затемнення

На Землі спостерігатимуть дуже рідкісне сонячне затемнення

Триватиме це явище близько 60 секунд

У четвер, 20 квітня, жителі південної півкулі Землі зможуть спостерігати рідкісне природнє явище — гібридне сонячне затемнення.

Про це повідомило BBC News.

Сонячні затемнення відбуваються, коли Сонце, Місяць та Земля вишиковуються в одну лінію. Від того, як вони вишикувалися і залежить чи буде затемнення повним або частковим, у міру того, як тінь від Місяця переміщається земною кулею. Гібридне сонячне затемнення є комбінацією повного і часткового, коли диск Місяця повністю закриває Сонце і навколо темного кола видно лише зовнішнє сонячне окантування.

Затемнення почнеться в Індійському океані на світанку і закінчиться в Тихому океані на заході сонця. На початку та в кінці циклу воно буде кільцеподібним, у середині – повним. Затемнення триватиме близько 60 секунд.

Його добре буде видно на заході Австралії, у Східному Тиморі та західній частині Нової Гвінеї. Найкращим місцем для спостереження за затемненням вважається острів Ексмут у Західній Австралії, де очікується прибуття десятків тисяч людей.

За розрахунками вчених, це вкрай рідкісне явище відбудеться у XXI столітті лише сім разів. Наразі воно спостерігатиметься вдруге. Перше відбулося у листопаді 2013 року. Тоді його спостерігали в Центральній Африці - на півночі Кенії, в Уганді та в Демократичній Республіці Конго.

За даними НАСА, наступне таке затемнення має відбутися у 2031 році.

Нагадаємо, пізно ввечері 19 квітня у небі над Києвом очевидці помітили дивні спалахи. Як повідомили у Державному космічному агенстві, найбільш ймовірно спалах було спричинено падінням метеорита з потоку Лірид.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності