• Головна
  • Україна
  • День зимового сонцестояння: цікаві факти, традиції та заборони

День зимового сонцестояння: цікаві факти, традиції та заборони

День зимового сонцестояння: цікаві факти, традиції та заборони

Після зимового сонцестояння дні починають ставати довшими, а ночі підуть на спад

На 21 грудня припадає День зимового сонцестояння — це найкоротший день у році з найдовшою ніччю. Після зимового сонцестояння дні починають ставати довшими, а ночі підуть на спад.

Цікаві факти

  • За словами астрономів, у 2022 році зимове сонцестояння відбудеться 21 грудня о 23:48 за київським часом. Ніч з 20 на 21 грудня буде найдовшою у році, а день 21 грудня — найкоротшим, він триватиме всього 8 годин.
  • У цей час починається астрономічна зима — на відміну від метеорологічної — і з часів античності ця дата у багатьох культурах світу оповита ритуалами, фестивалями та легендами.
  • На півночі у цей час Сонце знаходиться у найнижчому положенні на небі, найближче до горизонту за рік — отже, дає найменше годин сонячного світла за день.
  • У Південній півкулі усе буде навпаки: сонце підніметься на найбільшу висоту і ознаменує початок астрономічного літа у цій половині планети.
  • У різні роки зимове сонцестояння може припадати на різні дні.

Традиції

В цей день активність сонця буде мінімальна, а ось його енергетика — дуже потужною. Цей день чудово підійде для нових починань у кар'єрі, особистому житті. У цей період прийнято складати нові плани і викидати старі речі, наводити порядок — не лише в домі, а й у своїх думках, відпускати старі образи та загадувати бажання.

Вважається, що бажання, загадане в День зимового сонцестояння, обов'язково здійсниться.

Також у День зимового сонцестояння можна поставити ялинку. У давнину предки прикрашали свої будинки гілками ялини, щоб нечиста сила обходила їх стороною.

Якщо в день зимового сонцестояння на деревах є іній, значить буде багатий урожай. Яка погода в цей день — така ж і 31 грудня.

Наші предки з Днем зимового сонцестояння святкували і настання нового року. Вірили, що в цей час на Землю спускається Молоде Сонце — Коляда. Він був богом веселощів та духовного відродження. Щоб вшанувати божество, розпалювали величезне багаття, а також пекли обрядовий хліб, який мав форму сонця.

Заборони

У цей день варто відмовитися від гучних гулянь, алкоголю та важкої їжі.

Не можна лаятися, сваритися та скандалити.

У День зимового сонцестояння не можна скупитися. Вважається, що щедрі люди будуть обдаровані подвійно, а скнари отримають по заслугах.

Не можна зустрічати цей день у неприбраному домі. Вважається, що це обіцяє неприємності.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності