• Головна
  • Лайфстайл
  • Кава впливає на продуктивність людини, але скорочує її сон: вражаючі результати дослідження

Кава впливає на продуктивність людини, але скорочує її сон: вражаючі результати дослідження

Кава впливає на продуктивність людини, але скорочує її сон: вражаючі результати дослідження
Фото: pexels

За даними дослідників, у дні вживання кави учасники зробили в середньому на 1 058 кроків більше, ніж у дні без кави

Кава є одним із найбільш популярних напоїв у світі, але всі ще сперечаються щодо її переваг та недоліків. Водночас нові результати невеликого дослідження, опублікованого у журналі The New England Journal of Medicine, свідчать про те, що вживання принаймні чашки кави на день може змусити вас більше рухатися, але спати менше. Також напій впливає на серцебиття.

Про це пише CNN.

«Загальний висновок полягає в тому, що вживання кави має не лише один наслідок для здоров’я, а реальність набагато складніша. Переважна більшість досліджень на цю тему були спостережливими, тобто ми просто спостерігаємо, що відбувається з людьми, які п’ють чи не п’ють каву», — сказав провідний автор дослідження, доктор Грегорі Маркус, кардіолог і професор медицини в Університеті Каліфорнії, Сан-Франциско.

Як проводилось дослідження

Щоб мати краще уявлення про негайний вплив кави на здоров’я, автори залучили 100 здорових дорослих людей, переважно 39-річних, із району Сан-Франциско. Вони дали учасникам прилади для відстеження їхніх кроків та сну, безперервним моніторингом рівня глюкози в крові та електрокардіограмами, які відстежували їхній серцевий ритм. Так, кожному учаснику випадковим чином призначили пити стільки кави, скільки він хоче протягом двох днів, а потім не вживати її протягом двох днів, повторюючи цей цикл протягом двох тижнів.

За даними дослідників, у дні вживання кави учасники зробили в середньому на 1 058 кроків більше, ніж у дні без кави. Але в ті дні страждав їхній сон, адже учасники спали на 36 хвилин менше.

Схоже, що кава також впливає на серце. Дослідники не знайшли доказів значного зв’язку між споживанням кави та передчасними скороченнями передсердь.

«Вони є дуже поширеними. Ми всі відчуваємо, що вони виникають у верхніх відділах серця. Вони можуть відчуватися як тріпотіння або переривчастий удар у грудях», — сказав Маркус, додавши, що люди з передчасними скороченнями передсердь піддаються більшому ризику клінічно значущого порушення серцевого ритму, яке називається фібриляцією передсердь.

Проте вживання більше ніж однієї чашки на день призводило до приблизно на 50% вищої частоти передчасних скорочень шлуночків, або шлуночкових скорочень. Вони виникають у нижніх камерах серця, і вони також можуть відчуватися як прискорене серцебиття.

«Тож це надає переконливі докази того, що експерименти з відмовою від кави можуть бути корисними для тих людей, які відчувають набридливе серцебиття, пов’язане з ПВК», — сказав дослідник.

Пітер Кістлер, який очолює відділення електрофізіології в лікарні Альфреда в Мельбурні, Австралія, описав дослідження як потужне, але попередив, що «це короткострокове дослідження за участю здорових добровольців».

«Це дослідження не дає інформації про довгострокові переваги чи негативні наслідки тривалого вживання кави. Воно не надає інформації про вплив кави на людей з іншими захворюваннями, і загалом учасники дослідження споживали невелику кількість кави», — сказав Кістлер, який не брав участі в дослідженні.

Вплив кави на здоров'я

Коли люди п’ють каву, вони можуть мати більше мотивації займатися спортом або покращити продуктивність, як тільки вони починають рухатися. Але люди не повинні прив’язувати це до вживання енергетичних напоїв або високих доз кофеїну як способу покращення тренувань, оскільки високі дози можуть призвести до розладів, кажуть дослідники.

Водночас Дослідники зібрали зразки ДНК учасників, і ті, у кого спостерігалося більше скорочення сну під час вживання кави, мали генетичні варіанти, пов’язані з уповільненим метаболізмом кофеїну. Натомість люди з генетичними варіантами, пов’язаними зі швидшим метаболізмом кофеїну, з іншого боку, мали більш передчасні скорочення шлуночків. Відтак ці результати свідчать про те, що індивідуальний підхід до споживання кави може бути найбільш відповідним методом для визначення впливу на здоров’я.

Щодо зв’язку між споживанням кави та передчасними скороченнями шлуночків, кофеїн може містити активні метаболіти, такі як амінофілін, який використовується в ліках від астми та, як відомо, у високих дозах викликає аритмію. Крім того, кава має тенденцію посилювати активність симпатичної нервової системи або адреналінової сторони нервової системи, що може сприяти ПВК.

Нагадаємо, навіть пів чашки кави, випитої щодня під час вагітності, може зменшити зріст дитини майже на дюйм до моменту, коли вона піде в початкову школу.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності